Sohbet Girişi
Kategoriler
Abdurrahman es-sufi (903-986); Büyük İslam astronomlarından birisidir. Sabit yıldızlarla ilgili yıldız kataloğu ile tanınmıştır. 903 yılında Rey şehrinde dünyaya gelmiştir. Uzun adı Ebu’l-Hüseyin Abdurrahman ibni Ömer es-Süfi er-Râzi’dir. İyi bir öğrenim gördü. Önceleri Büveyh Hükümdarı Adudu!d-Devle’ye hocalık ve astronomluk yaparken, sonradan yakın dostlarından birisi oldu. Hükümdar onun astronomi bilgisiyle iftihar ederdi. Onunda yardımıyla sarayın bahçesinde bir rasathane kurmayı başardı. Burada bir çok başarılı rasatlar yaptı, eserler verdi. Nihayet 986 yılında hayata gözlerini yumdu.
Devrinin en büyük astronomlarından birisidir. İlim tarihçilerine göre, İbni ve Uluğ Bey ayarında bir astronomdu. H. Suter, İslam Ansiklopedisine yazdığı Abdurrahman es-Süfi maddesinde, onun İslam dünyasının en seçkin astronomlarından biri olduğunu kaydeder. Batılıların hakkında en çok makale yazdıkları astronomlardan birisidir.
Uzun yıllar süren rasatlarla yıldızların yerlerini, büyüklüklerini, aralarındaki mesafeleri, konumlarını tespit etti. Hipark’ın (Hiparkos, 2. yy) yıldız kataloğunun eksik ve hatalı olduğunu; yanlışları bulunduğunu; bir çok sabit yıldıza yer vermediğini tespit etti. Ve bu yıldızların yer, büyüklük, parlaklık derecelerini hesapladı. Hipark’ın ve Batlamyus ‘un eserlerinden çok daha üstün ve ilmi değere sahip yeni bir ziyç (yıldız kataloğu) hazırladı. İlim tarihçileri kendisinden yüzyıllar sonra yaşayan Alman astronomu Argelander’in (1799-1875) yirmi iki bin yıldızlık kataloğuyla onun kataloğu arasında bir benzerlik görülürse de, onun eserinin yıldızların parlaklık değerlerini uzun periyotlu değişimleri ele alması bakımından daha ilmi olduğunu belirtirler.
Ayrıca o, Satürn (Zuhal), Jüpüter (Müşteri), Mars (Merih), Venüs (Zühre), Merkür (Utarit) gezegenleriyle ilgili bir tablo hazırladı. Jeodojik rasatlar yaptı. Güneş yılını hesapladı.
Yazar: kaRnaK
Görüntüleme: 254 defa
Kategori: Biyografiler, Genel
Yayınlanma Tarihi: 12 Şubat 2014
Kategoriler