GÜNEŞ SİSTEMİ

seipHa_vt2004_crop güneş

Güneş Sistemi ve Gezegenlerin Hareketleri:

Güneşin Samanyolu’nun merkezi etrafında, bir turunu 230 milyon ila .250 milyon Dünya yılında tamamladığını söylemiştik. Güneş işte bu muazzam yolculuğu, kendi çevresinde dönen asteroidlerle, gaz ve toz bulutları ile, kuyruklu yıldızlarla, gezegenler ile ve bu gezegenlerin uyduları ile yapar. Güneş’in 9 büyük gezegeni vardır. Bu gezegenlerinde bugüne kadar keşfedilen uyduları da 36 tanedir. Uyduların dördü yakın tarihte bulunmuştur.

Amerikalıların 1977 yılında Jüpiter ve Satürn gezegenlerini hedef seçerek Voyager I uydusu, 1980 yılının Ekim ayında bugüne kadar bilinmeyen 2 yeni uyduyu keşfetti. Aradan 2 hafta geçtikten sonra, Kasım ayının başlarında Voyager I, bir resimli haber daha ulaştırdı. Bu haber Satürn‘e ait 80 km çapında küçük bir uydu daha olduğunu bildiriyordu. Böylece Satürn’ün bilinen uydu sayısı 12 den 15’e çıktı. Başka gezegenlere ait yeni uydularda bulunacaktır. Dokuz büyük gezegenin boyutlarını ve dolanım hızlarını biliyoruz. Uyduların çoğunu ve bazı kuyruklu yıldızları tanıyoruz. Fakat asteroid denilen küçük gezegenlerin hepsini tanımamıza imkan yok. Çünkü onların sayısı bilindiği kadarı ile 100.000 den fazladır, çapları da çok küçüktür. 1801’de İtalyan astronomu G. Piazzi tarafından keşfedilen ve bugüne kadar bilinen asteroidlerin en büyüğü olan Cares’in çapı 1803 km. Pallas’ın çapı 608 km. Vesta’nın çapı da 538 km’dir Fakat çoğunun çapı, bir kaç kilometreyi geçmez. Çapı 100 km. ve daha küçük olanları da çoktur. Mars ve Jüpiter arasında bir kuşak oluştururlar. Asteroidlerden başka Güneşe en yakın olan Merkür’den de daha yakın bir kuşakta , bazı gezegenciklerin bulunduğu son gözlemler sonunda anlaşılmış bulunuyor. Bunlar Güneş çekimine kapılmış irili ufaklı kaya cisimlerdir.

Mars ve Jüpiter arasındaki asteroid kuşağından kurtulan ve Güneş tarafından çekilen gezegencikler olduğu sanılıyor. Güneş ailesinin, gezegenlerden, uydulardan, kuyrukluyıldız ve asteroidlerden başka, göktaşları, gaz ve toz bulutları gibi üyeleri vardır. Güneş ailelerinin üyelelerini ayrı ayrı tanıyacağız. Burada 9 büyük gezegenin, Güneşe olan yakınlıklarına göre sırasını ve adlarını hatırlayalım: Güneş’e en yakın olan gezegen Merkür‘dür. Sonra sırası ile, Venüs, Dünya, Mars (Merih) , Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Plüton gelir Plüton’dan daha uzakta henüz keşfedilmeyen bir gezegeninde var olabileceği de bugünün astronomları tarafından kuvvetle tahmin ediliyor, fakat bu olması gereken gezegenin daha çok bir dış gezegen olabileceği üzerinde de  duruluyor. onlarında bu tahmini yapmalarına sebep, sisteme dahil kuyruklu yıldızların hareketlerinde tespit ettikleri düzensizliktir.

Bu düzensizliğin sebebi bildiğimiz gezegenler olmadığına göre, Plüton’un ötesinde başka bir gezegende olabilir. Astronom Le Verrier, Uranüs gezegenindeki düzensizliklere bakarak ve böyle bir ihtimalden hareket ederek, Neptün  gezegeninin bulmuştu. Daha sonraki konularımızda Gezegenleri sırası ile ayrıntılı olarak tanıtacağız.

Yazar: kaRnaK

Görüntüleme: 289 defa

Kategori: Bilim ve Teknoloji, Genel, Uzay

Yayınlanma Tarihi: 01 Şubat 2014

1 Yorumlar
HAKANIM

göktaşı konusu da olsa çok ii olacak k

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.