Sohbet Girişi
Kategoriler
Yaşamın Kökeni, Tür ve Evrimi, Araştırmacılar yaşamın kökeni konusunda çeşitli varsayımlar ortaya atmışlardır. Ama varsayımların ve laboratuvar deneylerinin çokluğuna karşın, çalışmaları destekleyecek kanıtlar aşağı yukarı yok denecek kadar azdır. Bununla birlikte astrofizik ve jeofizik uzmanları, biyoloji uzmanlarına gezegenimizde yaşamın ortaya çıkmasından önceki koşullar konusunda önemli bilgiler sağlamışlardır. Söz konusu koşulların bulunduğu bir ortamda ve yalın kimyasal elementler eşliğinde gerçekleştirilmiş deneyler sonucunda yalın organik bileşiklerin, hatta aminoasitlerin bireşimi sağlanmıştır (aminoasitlerin birbirine eklenerek oluşturdukları zincirler, canlı organizmanın temeli olan proteinlerin oluşmasını sağlayabilir).
Yalın elementlerden (karbon, oksijen, hidrojen, azot) küçük aminoasit kümelerinin oluşmasına yol açan bu biyolojik yaşam öncesi evrim, elde paleontolojinin getirdiği kanıtlar bulunmakla birlikte, insana yaşamın kökenlerini bulma konusunda yardımcı olacak ilgi çekici bir girişimdir.
Paleontoloji, bazı özel niteliklerin evrimindeki geçeği, jeoloji zamanları sırasında, organizmalarının ortaya çıkmasını ya da yok olmasını gösteren çok sayıda kanıtı ortaya koymuştur. Bununla birlikte , evrimi(ister ilerleyici ister gerileyici tipte olsun) belirleyen temel yasalar henüz açığa çıkmamıştır. Yüz binlerce, hatta milyonlarca yılda gelişen olayın yavaşlığı da araştırmacıların işini zorlaştırmaktadır. Organizma düzeyinde, kromozom maddesinini evrim mekanizmalarına duyarlı olduğu kabul edilmektedir; ama savunma gücü daha az olan ya sa yeni bir çevreye daha az uyum sağlayabilen bireyleri ortadan kaldıran yalın bir ayıklamanın rol olup olmadığı bilinmediği gibi (darwincilik), kalıtımsal bilginin değiştirilmesi ve uyarlanması konusunda ortamın etkili olup (lamarckcılık), olmadığı da tam olarak bilinmemektedir.
Türün kendi de, sınıflandırmalarda temel birimi oluşturmakla birlikte tanımlanması her zaman kolay olmayan bir kavramdır. Yalın anatomi incelemesi ya da çaprazlama (eşleşme) kavramı, güç olayları çözümlemeye yeterli değildir. Biyokimya, hücrebilim, paleontoloji gibi bilim dallarından yararlanan karmaşık yöntemlere başvurulması ise söz konusu olaylara daha iyi bir yaklaşım olanağı sağlar.
Yazar: kaRnaK
Görüntüleme: 249 defa
Kategori: Bilim ve Teknoloji, Genel
Yayınlanma Tarihi: 10 Kasım 2013
Kategoriler
HAKANIM
evrim teorisi, yüzyılın tartışma konusu olmaya devam edecek gibi