Yapma Uydular ve Görevleri

Uluslararası uzay istasyonu

Uluslararası uzay istasyonu

Bu konumuzda yapma uyduların ne işe yaradıklarını anlatacağız.

Meteoroloji Uyduları:

Bu uydular Dünyayı kaplayan bulutların, kar ve buzların günü gününe resimleirini çeker  ve bunların TV görüntülerini alarak dünyaya aktarırlar. Uzmanlar bu görüntüleri inceleyerek hava değişiklikleri hakkında önceden bilgi ediniyorlar. Bu uydular ayrıca atmosferin, okyanusların ısısını ölçüyor, manyetik alanları belirliyor, bulut ve hava akımlarının haritasını çıkarıyor, kasırgaların kopacağını ve müthiş bir kuraklığın hüküm süreceğini bildiriyor. Uyduların hava tahmin raporları en doğru, en güvenilir tahminler olduğu için, pek çok ülke meteoroloji uydusu fırlatmakta veya kiralamaktadır.

Haberleşme uyduları:

Bu uydular sayesinde dünyanın bir ucundan öteki ucu ile telsiz, telefon konuşması yapmak, TV radyo yayınları, önemli olayların naklen yayınlanması mümkün olmaktadır. Bunlar yeryüzündeki bir istasyondan yapılan yayını almakta, bunları güçlendirip başka kıtalar da bulunan istasyonlara ve alıcılara aktarmaktadır. Bugün önemli maçlar, önemli haberler, uzak ülkeler arasındaki ticari  haberleşmeler, bu uydular aracılığı ile yapılmaktadır. Televizyonda dış kaynaklı bir olayı takip ederken gördüğünüz ” via satellite” yazısı haberin uydu aracılığı ile yayınlandığını belirtir.

Yeryüzünü ve yeraltını  inceleyen uydular:

Yeryüzündeki kayaların, suların, ormanların çıkardığı veya yansıttığı ışıkları zapt eden uydu, bunları olduğu gibi bazende ayıklayarak, Dünya’daki kontrol merkezlerine ulaştırırlar. Uzmanlar verileri inceleyerek denizdeki balık sürülerinin yerlerini, orman ve orman ve tarla bitkilerinin verimini azaltan bir hastalığa yakalanıp yakalanmadıklarını, kirli veya temiz bölgelerin neresi olduğunu kolayca anlıyorlar. Bu uydular yeraltı kaynaklarını da belirler. Mesela kayaların oluşumunu ve renklerini tespit ederek petrol tabakalarının yerini belirler. Bu uydular sayesinde, Afrika‘daki Büyük Sahra’nın alt yapısını dahi incelenmektedir. Sahra’da öteden beri bilinen yeraltı denizinin derinliği ve genişliği ölçülmektedir. Kısacası yeraltı araştırmaları bile uydulardan yapılmaktadır.

Casus uydular:

Bu uydular, bir kaç yüz kilometre yükseklikteki yörüngelerinden, her hangi bir kara parçasının çok ayrıntılı olarak çekebiliyor; bu ülkelerin üslerini, istasyonlarını, uçaklarını, rampalarını belirliyor. Askeri manevraları bile takip ediyor. Aldığı bilgileri onu fırlatan ülkeye radyo dalgaları veya çektiği fotoğrafların  filmini bir kapsüle koyarak paraşütle gönderiyor. Bu paraşüt yeryüzünde onu karşılayan başka bir araçla istenen yere indiriliyor. Harp tehlikesi varsa, bu uydulara atom bombası da yerleştirilebilmektedir. Bu bomba istenen yere atılabilecektir. Dünyamızın üzerinde henüz “Demokles’in kılıcı gibi duran böyle bir uydu yok. Zaten kıta’dan kıta’ya atom bombası atabilecek uzun menzilli füzeler hazır beklediği için, uyduları atom bombası ile donatmaya gerek kalmıyor.

Yazar: kaRnaK

Görüntüleme: 240 defa

Kategori: Bilim ve Teknoloji, Genel, Uzay

Yayınlanma Tarihi: 15 Mayıs 2014

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.