Güneş Günü ve Yıldız Günü

Dünyanın uzaydan bir görüntüsü. Resimde görülen Amerika kıtası.

Dünyanın uzaydan bir görüntüsü. Resimde görülen Amerika kıtası.

Zaman ölçen aletlerimiz bir günü 24 saat olarak gösterir. “Gün” gece ve gündüz sürelerinin toplamıdır. Gece ve gündüz, Dünya’nın kendi çevresi etrafında bir defa dönüşünden ileri gelir. Ama Dünya kendi çevresi etrafındaki dönüşünü 24 saatte değil, 23 saat 56 dakika, 4 saniye de tamamlar. Kandilli rasathanesinden, Dünyaya göre sabit duran uzak bir yıldıza bakalım. Belli bir açıdan baktığımız zaman bu yıldızı gördüğümüz anda kronometreye basalım. Aynı yıldızı, aynı noktadan ve aynı açıdan tekrar görebilmemiz için geçen zaman 23 saat, 56 dakika, 4 saniye olacaktır. Buna  “Yıldız Günü” diyoruz. Fakat Dünya bu süre içerisinde kendi etrafında dönerken yörüngesi üzerinde de ilerlemeye devam etmiş, yörüngesinin 365’te birini kat etmiştir. Bu nedenle, Güneş’in sabit yıldıza göre olan yönü de değişmiştir. Güneşi de aynı nokta ve açıdan tekrar görmemiz için, Dünya biraz daha dönmek zorundadır. Bu dönme süresi de 3 dakika 56 saniye olacaktır. Bunu, 23 saat, 56 dakika, 4 saniyeye ilave edersek 24 saati buluruz ki bizim kullandığımız gerçek güneş günü de budur.

Dünya’nın dönüş hızı:

Dünya ekseni etrafında dakika da 27,9 kilometre hızla döner (saatte 1765 km.). Bu dönüş batıdan doğuya doğru olur. Güneş’in çevresindeki dönüşünü ise, yine batıdan doğuya olmak üzere, saatte ortalama 107.000 kilometre kat ederek, 365,25 günde (tam olarak 365 gün, 5 saat, 48 dakika, 46 saniye) olarak tamamlar. Yörüngesinin uzunluğu 949.000.000 kilometredir. Dünya, yörüngesinin her noktasında aynı hızla hareket etmez. Güneş’e en yakın olduğu zaman (Ocak ayında) ona olan mesafesi 147 milyon kilometredir. En uzak olduğu zaman (Temmuz ayı)  ise bu mesafe 152 milyon kilometre olur. Güneşe yakın olduğu zamanki hızı daha fazladır. uzaklaşınca bu hız azalır. her yıl Ocak ayının başında, Güneş güneş-günü ortalamasına göre 15 dakikalık bir gecikme yapar. Kasım başında ise bu kadar süre öne geçer.

Yazar: kaRnaK

Görüntüleme: 229 defa

Kategori: Bilim ve Teknoloji, Genel, Uzay

Yayınlanma Tarihi: 10 Mayıs 2014

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.