Plüton Gezegeni

Dış Merkezli Cüce Gezegen

plüton122006 yılında Gezegen, sınıfından çıkarılan Plüton, Güneş sisteminin en uzak ve en az tanınan gezegeni Plüton’dur. Onun bulunuşu da Neptün‘ün bulunuşu gibi oldu. Uranüs‘ün hareketlerindeki düzensizliğe neden olan Neptün idi. Neptün keşfedilince onun hareketlerinde de bir düzensizlik görüldü. Ve buna sebep olan meçhul gezegenin aranmasına başlandı. Astronom Lowell, 1915 yılında Neptün’ü etkileyen meçhul gezegenin yerini belirledi. Fakat yıllarda bu gezegenin en az Dünya kadar büyük olduğu sanılıyordu. Fakat 1976’da Amerika’daki Kitt Peak rasathanesinde 4 metre çapındaki teleskopla  ile yapılan bir gözlem ve ölçüm sonunda gerçek boyutlarını meydana çıkarmıştır. Plüton 3000 km çapında küçük bir gezegendir.

Dış Merkezli Bir Gezegen

Plüton Güneş sisteminin en uzak bir gezegeni idi, en geniş yörüngeyi o çiziyordu fakat asıl özelliği dış merkezli bir gezegen olması idi. Güneş çevresindeki dönüşünü 247.7 yılda tamamlıyor ve bu sürenin tam 40 yılında Güneş’e Neptün’den daha yakın oluyor, bu gezegenin yörüngesine giriyordu. Gerçekten’de 1969 Plüton 1969 yılında Neptün’ün yörüngesine girdi. 1989 yılında Güneş’e en yakın noktasına geldi, 3009 yılında Neptün yörüngesinin dışına çıkacak. 2113 yılında Güneş‘e en uzak noktasına ulaşacak.

İki gezegen Çarpışacak mı

Bazı astronomlar Neptün’le Plüton’un çarpışması ihtimalini düşünmektedirler. Fakat son gözlemler ve bilgiler bunun ” yok” denecek kadar zayıf bir ihtimal olduğunu göstermiştir. Çünkü Plüton Güneş çevresindeki yolculuğunun bir yerinde Güneşe Neptün’den daha fazla sokuluyordu ama iki gezegenin yörüngesi birbirinin üstüne gelmiyor, birbirinden açık kalıyordu. 1989 yılında Güneşe en çok sokulduğu zaman Güneşle Plüton arasındaki mesafe 4 milyar 450 milyon kilometre. 2113 yılında Güneşe en uzak olduğu mesafe de bulunduğu zaman ise bu mesafe 7 milyar 350 milyon kilometreye ulaşacak. Demek ki Güneşe ortalama uzaklığı 5 milyar 900 milyon kilometredir. Dünyanın Güneş’e olan uzaklığının 150 milyon km olduğunu göz önüne alırsak, Plüton’un bize ne kadar uzak olduğunu daha iyi anlarız. Plüton’un yörüngesi 17 derece eğiktir. Çok ince bir atmosfere sahip olup yüzeydeki ısı -200 derecedir. Kendi ekseni etrafındaki dönüşünün 6 gün  4 saatte tamamlamakta, yani 148 saatte dönüşünü tamamlıyor. Yapılan gözlemlere göre atmosferinde metan bulunduğu anlaşıldı. İç yapısının Dünya’ya benzediği yani merkezinde katı bir çekirdeği olduğu tahmin edilmekte. Belki Plüton önceki zamanlarda  Neptün’ün uydusu idi ve zamanla onun çekim kuvvetinden kurtulup, Güneşin uydusu olmuş olabilir.

Bir gezegen olmanın Koşulları

  1. Güneş veya her hangi bir yıldız etrafında dönme.
  2. Kendi Kütlesinden dolayı küresel bir yapıya sahip olma.
  3. Yörüngesindeki “enkazı” ( yani her türlü cisim ve gök taşlarını) temizlemiş olması.

Yukarıdaki ilk iki özelliği içerisinde barındırıyor Plüton gezegeni.Fakat üçüncü özellik yani yörüngesini temizlemiş olması, yörüngesindeki dönüşünü 248 yılda tamamladığı için bu kadar uzun süre yörüngesini temizlemeye yetmeyeceği için, işte bu özelliği tamamlayamadığı için gezegen sınıfından çıkarıldı 2006 yılında.

 

Yazar: HAKANIM

Görüntüleme: 292 defa

Kategori: Bilim ve Teknoloji, Genel, Uzay

Yayınlanma Tarihi: 18 Şubat 2014

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.