Sohbet Girişi
Kategoriler
Yeryüzü, genel basınç dağılışı, atmosferdeki genel hava dolaşımı ve hava kütlelerine bağlı olarak 10 ana iklim kuşağına ayrılır. Bunlara Makroiklim tipleri denir.
1. Ekvatoral iklim: Yıllık sıcaklık ortalaması 20 dereceden fazladır. Yıllık fark bir kaç dereceyi geçmez. Her mevsimde bol yağışlıdır. Bu sebeple bu iklim kuşağı gür ve oldukça yüksek ormanlarla kaplıdır.
2. Tropikal iklim: Bu da sıcak bir makroiklim tipidir. Yazın sıcaklık, ekvatoral iklim sıcaklığını geçer. Yağışlar sıcak mevsimlerde düşer. Don görülmez. Savan iklimi adını da alırlar. Ekvatoral bölgenin iki yanında yer alır.
3. Muson iklimi: Muson rüzgarlarının estiği Hindistan, Güneydoğu Asya ve Japonya’da görülür. Yazlar yağışlı kışlar kuraktır. İklim alanı kapsadığı bölgelerin konumuna göre daha sıcak olabilir. Bitki örtüsü de bu değişikliğe uğrar.
4. Akdeniz iklimi: Suptropikal kuşakta ve Kıt’aların batı kıyılarında görülür. Yazlar, sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlıdır. Bitki örtüsü maki adı verilen çalılıklardır.
5. Orta Kuşağın Okyanus iklimi: Özellikle Batı Avrupa ve Batı Kanada kıyılarında görülür. Yazlar serin, kışlar fazla soğuk olmaz. Bitki örtüsü iğne yapraklı ormanlardır.
6. Orta Kuşağın Kara iklimi: Kışlar çok soğuk ve uzundur. Kışın şiddeti denizden uzaklaştıkça artar. Yazlar sıcak ve yağmurludur. Kışın yağış azalır. İğneli ormanlar karekteristik bitki örtüsüdür.
7. Çöl iklimi: Bu iklim tipi Büyük Sahra’dan başlayarak kuzeydoğu doğrultusunda Arabistan, İran üzerinden Batı ve Doğu Türkistan’a kadar uzanır. Bitkilere ancak vahalarda rastlanır.
8. Step iklimi: Yarı kurak bir iklim tipidir. Bitki örtüsü step ve bozkırlardır.
9. Tundra iklimi: Sıcaklık çok düşüktür. Yazın sıcaklık biraz yükselir ve buzları eritir. Bitki örtüsü bodur ve cılız çalılardır.
10. Kutup iklimi: Yer devamlı kar ve buzla kaplıdır. Grönland ve Antartika’daki iklim tipidir. Sıcaklık daima 0 derecenin altında olduğu için bu iklimde bitki yetişmez.
Kategoriler