Sohbet Girişi
Kategoriler
Doğusunda Amasya, batısında Çankırı, güneyinde Yozgat, Sinop, Kuzeydoğusunda Samsun, Kuzeybatısında Kastamonu, güneybatısında Ankara vardır.
Coğrafi konumu: 39° 54′ ve 41° 20′ kuzey enlemleri ile 34° 04’ile 35° 28′ doğu boylamları arasındadır.
Yüzölçümü: 12.820 km².
İlçe sayısı: 8. Alaca, Bayat, İskilip, Kargı, Mecitözü, Ortaköy, Osmancık, Sungurlu.
Bucak sayısı 16, köy sayısı ise 757.
Dağları: Eğerci dağ sıraları, Alagöz dağı, Köze dağları, Karadağ, Urlu dağ sırası, Kartal dağları, Çaldağı, Adadağı, Kös dağları (Erenler tepesi), Teke dağı, Kavak dağı, Göl dağı, Deveci dağı, Sakarözü dağı.
Ovaları: Çorum ovası, Bozboğa ovası, Ovasaray ovası, Seydim ovası, Hüseyin ova, Dedesli ovası, Irmak ovası, Taybı ovası, Mecitözü ovası, Osmancık ovası, Düvenci ovası, Hamamözü ovası, Kuyumcu ovası, Sungurlu ovası, Delice ovası, Darlık ovası, İslice ovası.
Akarsuları: Kızılırmak, Çekerek ırmağı, Çat suyu.
Gölleri: Eğmir gölü, Uyuz gölü, Kırkgöz gölü.
İklimi: Kara iklimi.
Bitki örtüsü: İlin iç Anadolu’da kalan kısımlarında doğal bitki örtüsü steptir. Akarsu boylarında yabani yonca gibi çayır bitkileriyle, söğüt ve kavak gibi ağaç türlerine rastlanır. Çorum’un kuzeyinde kalan ilçelerde Karadeniz iklimi ve yükselti nedeniyle çok çeşitli ağaç toplulukları bulunmaktadır.
Adı nereden geliyor: Çorum’un eski adının “Niconia” olduğu bilinmektedir. Malazgirt Zaferinden sonra yöreye yerleşen Türk Oğuz boyları ve Çorumlu oymağından dolayı buraya Çorumlu ili denmiştir. Bu ad sonraları halk dilinde kısaltılmış ve “Çorum” olarak günümüze gelmiştir.
Tarihi ve turistik yerleri: Büyük Güllücek, Kuşsaray, Çorum Kalesi, İl Park Ormanı, Abdullah yaylası, Laçin Hamam, Manastır içmesi,
Çorum türkülerinden bir örnek:
Hem okudum hemide yazdım
Yalan dünya senden bezdim
Dağlar koyağını gezdim
Yiten yavru bulunurmu
El yazıya el yazıya
Duman çökmüş çöl yazıya
Kurban olam kurban olam
Beşikte yatan kuzuya.
Kategoriler