Sohbet Girişi
Kategoriler
Kuzeyinde Kastamonu, kuzeybatısında Zonguldak Bolu, güneyinde Ankara, doğusunda Çorum vardır.
Yüzölçümü: 8.454 km².
İlçe sayısı: 9. Çerkeş, Eldivan, Eskipazar, Ilgaz, Kurşunlu, Orta, Ovacık, Şabanözü, Yapraklı.
Bucak sayısı: 76, köy sayısı; 476.
Coğrafi konumu: 40° 30′ kuzey enlemleri ile 32° 30’ve 34° doğu boylamları arasındadır.
Dağları: Ilgaz dağları (2.560 m. , Çatalılgaz tepesi 2.530 m. , Küçükhacet tepesi 2.311 m. , Kulp tepesi 1.980 m. , Bulancak tepesi 1.935 m. , Altınsivrisi tepesi 1.934 m. , Kocadağ tepesi 1.763 m.), Erikli dağı, Sarıkaya dağı, Ilısılık dağı, Yapraklı dağı, Doğdu dağı, Taşyakası dağı, Batıbeli dağı, Dumanlı dağı, Çit dağı, Karataş dağı, Işık dağı, Elden dağı, Aydos dağı, Eldivan dağı, Bozkır dağı, Elaman dağı, Hodalca dağı, Eğriova dağı, Taşyakası dağı.
Ovaları: Kızılırmak havzası ovaları, Devres çayı ovaları, Tatlıçay ovaları, Melan çayı ovaları, Eskipazar ovası, Çerkeş ovası.
Akarsuları: Kızılırmak, Devrez çayı, Acıçay, Melan çayı, Terme çayı, Uluçay, Eskipazar çayı.
Gölleri: Çırdak gölü, Bulancak gölü, Osman gölü, Kamış gölü, Çivi gölü, Sülük gölü, Bozkaya gölü, Dumanlı gölü, Taşkaracalar gölü, Karagöl, Sazak gölü.
İklimi: Kara iklimi görülür.
Bitki örtüsü: Çankırı’da kuzeye doğru gidildikçe genellikle iğne yapraklı ağaçlardan oluşmuş ormanlar görülür. Güneyde ise stepler geniş alanlar kaplar. En çok bulunan ağaç türleri çam, köknar, ardıç, kayın ve meşedir. Bunlara ek olarak geniş bir meyve bahçelerine de rastlanır.
Adı nereden gelmiştir: Çankırı’nın tarihi Hititler’e kadar uzanır. Bu şehrin kurucusunun adına izafeten “Cangra” olarak anıldığı ve Türk’lerin eline geçene kadar “Cangra” olarak kaldığı bilinmektedir. Türkler Cangra yerine “Çankırı” demeye başladılar ve kentin günümüzdeki adı da Çankırı olarak kaldı.
Tarihi ve turistik yerleri: Çankırı kalesi, Ulu cami, Taş mescid, Karataş hamamı, Gerdek boğazı kaya mezarı, Çamlık, Kırkpınar, Hışıldayı içmesi, Akkaya hamamı.
Kategoriler