Sohbet Girişi
Kategoriler
Cıva, atom numarası 80, atom ağırlığı 200.59 ve simgesi Hg olan element. Elementleri sınıflandırma çizelgesinin II b sütununda yer alan cıva, doğada az bulunur. Başlıca minerali HgS formülüyle gösterilen kırmızı bir sülfürdür (zencefre). Cıvayı ayırmak için, bu filiz hava eşliğinde yakılır ve buhar halinde toplanan cıva, yoğunlaştırıldıktan sonra arıtılır.
Cıva, çevre sıcaklığında sıvı halde bulunan tek metaldir. Ergime sıcaklığı _39°C’tır; yani bu sıcaklığın altında katılaşır. Kaynama sıcaklığıysa çok düşüktür; 356,9°C. buhar gerilimi 25°C’ta, 0,22 pascal olan cıva, en uçucu metali oluşturur; bu nitelik her gün cıva ile çalışanlar için büyük bir tehlike oluşturur. Buharı zehirlenmelere yol açar. Cıva, özgül ağırlığı yüksek (0°C’ta 13 595,1 kg/m³) olduğu için, çok sayıda fizik aygıtında, özellikle de sütunlu barometreler de kullanılır. Bu kullanımdan ötürü, atmosfer basıncına eşit ya da atmosfer basıncının altındaki basınçlar, çoğunlukla milimetre-cıva ya da tor türünden (1 tor=1.333.10² pascal) belirtilir. Cıva ayrıca, iyi bir ısı ve elektrik iletkenidir.
Cıva, kimyasal açıdan aşağı yukarı soy bir metaldir. Tepkimeye girme özelliği çok zayıf olduğundan, soğukta seyreltik asitlerden etkilenmez ve ancak sıcakta yükseltgenebilir. İki dizi bileşik oluşturur; Cıva I bileşiklerinde, +1 değeriyle yükseltgenir ve bu bileşikler (Hg-Hg)²ˆ iyonu içerir; cıva II bileşiklerindeyse, +2 değeriyle yükseltgenerek (Hg)²ˆ iyonu biçimiminde yer alır. Birinci diziye örnek olarak, cıva I klörür (Hg2Cl2), ikinci tür bileşiklere örnek olarak, cıva II klorür (HgCl2) gösterilebilir. Kırmızı cıva sülfür HgS (zencefre), mineral pigment olarak boyacılıkta kullanılır.
Cıva aşağı yukarı bütün metallerle, malgama denilen sıvı alaşımlar oluşturur. Bu alaşımlar altın metalürjisinde, soda ve klor sanayilerinde geniş uygulamaları olan maddelerdir. Ayrıca dişçilikte dolgu yapmada kullanılırlar. Cıvanın öbür kullanım alanları oldukça özeldir; Barometre ve termometrelerde sıvı olarak; cıva buharlı vakum pompalarında sürükleyici akışkan olarak; morötesi ışın üreteçlerinde gaz (cıva buharlı lambalar, flüoresan lambalar) ve elektrik anahtarları olarak. Ayrıca, cıvanın çoğunlukla zehirli olan tuzları, uzun süre tedavide (frengi ve deri hastalıkları) kullanılmıştır.
Yazar: kaRnaK
Görüntüleme: 462 defa
Kategori: Bilim ve Teknoloji, Genel
Yayınlanma Tarihi: 30 Nisan 2014
Kategoriler