Bali adası

Bali adasından bir manzara

Bali adasından bir manzara

Endonezya Cumhuriyeti’ne bağlı ada. 

Cava ile Lombok arasında yer alan, Cava’dan Bali boğazıyla ayrılan, Malezya yayının bir parçası olan Bali, kıyıları dar bir ova şeridiyle çevrili,  dağlık,   yanardağ kökenli bir adadır.  Yüzey şekilleri bakışımsızdır.  Yanardağ  konileri (Gunung Agung; 3 142 m; Gunung T) atour: 2 098 m) adanın kuzeyinde yer alar ve kıyı ovasına dimdik inerler.  Güneydeyse,  akarsuların oyduğu hafif bir eğimle alçalır,  alçak bir kıyıda son bulurlar.

Bali’de gür ormanların yetişmesine elverişli sıcak, nemli tropikal iklim egemendir.  Güneydoğu musonu Mayıs’tan Kasım’a kadar yağış getirir; yağışlar,  güneyden kuzeye gidildikçe azalır.  Halk dağlık ve daha kurak olan kuzey bölgelerinden ayrılarak,  adanın güneyi ile ortasında yer alan akarsuların arasındaki yüksek düzlüklerde toplanmıştır.

Hint-Malezya soyundan olan Balililer, Müslüman Endonezya Cumhuriyet’inin içinde brahma dinini korumuşlardır ve toplum pramitleri üç tabakalıdır. YukarIdan aşağıya doğru; Rahipler, Soylular, köylüler.

Balililer çok güçlü toplumsal birimler olan köylerde yaşarlar. Köyler tuğladan ya da kurutulmuş çamurdan duvarlarla çevrilidir. Ortak bahçeler ve aile başkanlarının 35 günde bir toplanarak köyün sorunlarını tartıştıkları toplantı evleri yer alır.  Duvarların dışındaysa, çok eski  ve ilgi çekici bir su ağıyla sulanan akili alanlar ve çeltik tarlaları uzanır.  Yanardağ kökenli topraklar  verimli olduğundan, yılda iki kez pirinç ürünü alınır. Ayrıca mısır, manyoka, tropikal meyveler ve  kahve yetiştirilir.  Ormandan özellikle kauçuk elde edilir.  Ada nüfusunun en yoğun olduğu (km²’ye 321 kişi) 1963 yılından sonra, Gunung Agung yanardağının püskürmesiyle 100 000 kişi Sumatra’nın  güneyine göç etmek zorunda kalmış ve nüfus azalmıştır.

Cava adasından kolay aşılabilen bir boğazla ayrılan Bali, X. yy’da  Cava kültüründen etkilenmiş ama  XV. ve XVI. yy’larda Müslüman etkisine karşı koymuştur.  1597’de  Hollandalı Houtman’ın  bulduğu Bali’nin kuzey kesimi 1882’de , güney kesimi de  1908’de Hollanda Hindistanı’na bağlanmış, 1942’de Japonlar  tarafından işgal edildikten sonra, 17 Ağustos 1913’te  bağımsızlığına kavuşan Endonezya’nın bir parçası olmuştur. 1930 yılından sonra, doğal görünümlerinin güzelliği, dinsel törenleri ve danslarıyla turistlerin ve etnografların ilgisini çeken Bali’de turizm çok gelişmiştir.

Yazar: kaRnaK

Görüntüleme: 203 defa

Kategori: Coğrafya, Genel

Yayınlanma Tarihi: 11 Mayıs 2014

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.