Yahya kemal beyatlı kimdir

Yahya Kemal Beyatlı

Yahya Kemal Beyatlı

Yahya Kemal BeyatlıTürk ozanı [Üsküp 1884_İstanbul 1958].

Üsküp ve Selanik te çeşitli okullarda okuduktan sonra, düzenli bir ögrenim görebilmesi için,1902 de İstanbul a gönderilen Yahya Kemal, Vefa Lse sine girdi. İstanbulda kaldıgı süre içinde, edebiyatı cedide ozanlarının yapıtlarını inceledi. İrtikü ve Malumat dergilerindeAgah Kemal adıyla şiirler yayımladı.Hacı Arif Bey den musiki dersleri alırken tanıştıgı Şekip bey adlı bir gencin isteklendirmesiyle, 1903  te paris e gidip jön Türkler arasına katıldı ve bir yıl  süreyle Fransızcasını ilerletti. 1904 de Paris siyasal bilimler okulu na yazıldı. Edindigi yeni görüş açısına  dayanarak bir yandan Türklerin Anadoluya gelişlerinden sonraki tarih sürecindegösterdikleri etkinlikleri degişik bir açıdan degerlendi,ren çalışmalar yaparken, bir yandanda  Fransız edebiyati çevreleriyle ilişki kurdu. simgeciligin şiir anlayışını yakından izledi. Abdülhak Hamit, Teyfik Fikret,  Cenap Şahabettin etkisindeki sanat görüşünü, edindigi bilgilerle geliştirdi. Batı şiirindeki bütünlük anlayışını divan şiirinin biçim özellikleriyle birleştirerek, şiirlerine nitelik kazandırdı. 1912 de İstanbul a dönerek Darüşşafakada  Medresetül vaizin de , Darülfünunda tarih ve edebiyat ögretmenligi yaptı. Bu arada edebiyat çevrelerinde ünü iyiden iyiye yayıldı. Türk tarihini ve uygarlıgını çeşitli yönleriyle ele alan, dogayı sevgiyi,insanın ölümlü dünya içindeki duygularını dile getiren şiirler agızdan agıza söylenmeye başlandı.. 1921 yılında, Dergah dergisinde, Hasan Ali [YÜCEL] ,Nurullah Ata [ataç], Mustafa nihat [özön],Ahmet Hamdı [tanpınar], Necmettin Halil le[onan] birlikte şiirler,denemeler,eleştiriler yayımladı. İleri tevhidi efkar, hakimiyeti milliye gazetelerinde kurtuluş savaşını destekleyen yazılaryazdı. 1922 de barış anlaşmaları için Lozan a giden kurulda danışmanlık görevinde bulundu. 1923 te Urfa milletvekili seçildi. Güney sınırlarının yeniden saptanması için, Fransızlarla yapılan görüşmelerdeki delegeligi sırasında, gösterdigi başarıdan sonra, 1926 da Varşova  orta elçiligine, 1929 da Madrid ortaelçiligine atandı.1931 de Lizbon ortaelçiligi görevinide üstlendi. 1934 de Yozgat milletvekili, 1935 _1943  arasında Tekirdag milletvekili seçildi. 1943_1946 yılları arasında İstanbul milletvekilligi ve halkevleri sanat danışmanlıgında bulundu.1947 de Pakistan büyükelçiligine atandı. 1949 da  emekliye ayrılarak yurda döndü. Yaşamının son yıllarını İstanbulda Park otel de geçirdi.

    Aruzun son büyük ustası

OK şiiri dışındaki bütün şiirlerini aruz ölçüsüyle yazmış olan Yahya Kemal Beyatlı, aruzun son büyük ustasıdır. Sanatının başlıca özelligi dizelerindeki ses uyarlıgı ile şiirlerinin bütününde sagladıgı uyum olan Yahya Kemal ,şiirlerine konu olarak genellikle geçmişte yapılan yigitlikleri [rindçe] bir yaşama biçimini,sevgiyi,doga güzelliklerini almış,toplum sorunlarına yer vermemesi, özellikle 1940 tan sonra eleştirilere ugramasına neden olmuştur.

başlıca yapıtları

şiir: kendi gök kubbemiz [1961], eskişiirin rüzgarıyla [1962],  rubailer ve hayyam  rubailerinitürkçe söyleyiş [1963], bitmemiş şiirler [1976] düzyazı :aziz istanbul]1946],  egil daglar [1966],  siyasi hikayeler [1968], siyasi ve edebi portreler [1968], edebiyata dair [1971], çocuklugumigençligim, siyasi ve edebi hatıralarım [1973], tarih muhasebeleri [1975], mektuplar makaleler [1977].

kaynak: Gelişim HACHETTE

Yazar: kaRnaK

Görüntüleme: 189 defa

Kategori: Biyografiler, Genel

Yayınlanma Tarihi: 11 Mayıs 2013

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.