TARİHİ ROMA HAMAMI (ALTINDAN GEÇME)

Efsanelerin ve peygamberlerin şehri Tarsus… Şahmaran efsanesi ve on bin yıllık tarihi ile, günümüze geçmişin izlerini taşıyan şehir, Tarsus…

Eshab-ı Kehf (Yedi Uyurlar) Mağarasından Kleopatra Kapısına, Hz. Daniyal Peygamber’den Aziz Paulus’a, RomalılardanRamazanoğullarına kadar çok geniş bir zaman aralığından ve çok geniş yelpazedeki medeniyetlerden derin izler taşıyan şehir Tarsus…

Ve bu Tarsus’a ve hatta insanlık mirasımıza Roma döneminden kalan Roma Hamamı kalıntısı ve Tarsusluların andığı adıyla Altından Geçme’den söz etmek istedik sizlere bu yazıda.

Roma döneminden kalan hamam kalıntısı, Tarsus’un gösterişli tarihsel dokusunun ilk dilimlerinden birini gözler önüne seriyor. Tarsus’un görkemli on bin yıllık tarihinin önemli kesitlerinden bir yere, MS 2-3.yy’a ait olduğu düşünülen ve “Roma Hamamı” olarak da bilinen bu yapı, kalın Horasan tabakaları, moloz taşlar ve tuğladan yapılmış, iç kısmı ise kemerlerle birbirine bağlanmıştır.

Yapılan incelemelerde, bu tarihi yapının doğusunda kalan duvarında, yer yer baca ve havalandırma delikleri olduğu tespit edilmiştir. Duvar kısmen sağlamdır.

Günümüzde, batı ve kuzey bölümleri tamamen yıkılmış, güney duvarına 3.5 metre genişliğinde 4 metre yüksekliğinde bir yol açılmıştır. Tarsus’ta halk bu nedenle buraya “Altından Geçme” demektedir.

Ayakta kalan kısımların restorasyonu ve toprak altında bulunan kısımların gün yüzüne çıkarılması amacıyla bir proje kapsamında çalışmalar yürütülmekte ise de zaman zaman duraklayarak ağır aksak ilerlemektedir.

Tarsus, muhteşem tarihinin izleriyle bugün yeniden eski günlerine dönmenin özlemini yaşayan bir şehir. Değişik dinlere ve uygarlıklara yapmış olduğu ev sahipliğini her dem hatırlatan dokusuyla görülmeye değer.

Tarsus’a yapacağınız bir ziyaretten emin olun sizin kadar Tarsus da memnuniyet duyacaktır.

Tarsus Roma hamamı

Tarsus Roma hamamı

Altından geçme

Altından geçme

Roma hamamı kalıntısı

Roma hamamı kalıntısı

Yazar: xiphias

Görüntüleme: 303 defa

Kategori: Genel

Yayınlanma Tarihi: 11 Haziran 2013

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.