Sahurda neler yemeliyiz?

sahur yemekleriMübarek Ramazan ayı yaz sıcaklarına geldi. 36 senede bir yaz ayının kavurucu sıcaklarına denk geliyor. On bir ayın sultanı Ramazan ayının günleri uzun ve çok sıcak geçeceği bu dönemde Sahur çok önem arzetmektedir. Sizlere bu yazımda sahurda ne yemeliyiz? sahurda ne yersem acıkmam? sahurda ne içersem susazmam? sahurda sağlıklı beslenme nasıl olur? sahur vakti hangi yemekler sakıncalıdır? gibi sorulara yanıt vereceğim.

Sahurda ne yiyelim? ne içelim?

Öncelikle sahura dinç uyanmalıyız. Yarı uykulu sahur vakti iştahımız yerinde olmaz. Bu yüzden mümkünse biraz erken kalkmalıyız. Süt, süt ürünler, et, yumurta, peynir, yoğurt gibi protein bakımından zengin gıdalar tüketilmelidir. Ayrıca sebzeli börekler tercih edilebilir. Bunların yanında mutlaka meyve de tüketilmelidir. Kuru baklagiller de sahurda tüketilebilir.Vücudun gereksinim duyduğu karbonhidrat için, çavdar ekmeği, tam buğdaylı ekmek, haşlanmış patates gibi besinler tercih edilmelidir. Biber, domates, kavun, karpuz meyve ve sebzelerinde aşırıya kaçmadan yemek dinç bir gün için mutlaka gereklidir.  Bu gıdalar midemizin tok kalmasının süresini artıracak, sıvı kaybını minumum düzeye indirecektir. Açlık ve sususuzluk hissini geç uyandıracakları için mutlaka tercih edilmelidir. Vücut gün boyu su kaybına uğrayacağı için bolca su içilmelidir. Ayrıca hoşaf gibi sıvılar tüketilmelidir.

Sahur vakti kızartma ve buna benzer yemekler yemek sakıncalıdır. Baharatı bol yiyeceklerden uzak durulması mide için fayda sağlayacaktır. Sahurda zeytin yemek tuzlu olduğu için sakınca yaratabilir. Çok canınız isterse 5 adeti geçmicek şekilde yiyebilirsiniz. Ayrıca bunlara ek olarak, çay içmenizi önermiyoruz çünkü, idrar söktürücü özelliği olduğu için sıvı kaybına neden olmaktadır. Çok yağlı yiyecekler ve de ağır tatlı türlerini de yememeniz de büyük fayda vardır.

Yazar: HAKANIM

Görüntüleme: 258 defa

Kategori: Genel, İslam

Yayınlanma Tarihi: 24 Haziran 2014

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.