Niğbolu savaşı ve nedenleri

niğboluYıldırım Beyazid’in, Macar Kralı Sigismund’u yenilgiye uğrattıktan sonra, Bulgar Krallığı’nı  ortadan kaldırması  ve sınırlarını  Tuna nehrine kadar genişletmesi.

1391  yılından itibaren İstanbul’un kuşatma altına alınmış olması  ve Bizans’ın Avrupa’dan yardım isteği.

Yıldırım Beyazid’in,  Bosna  ve Arnavutluk’a  yaptığı  akınlar sonunda, buralara yerleşmeye çalışması.

Bütün bu nedenler sonucu, 1394  yılında  Papa  IX. Bonifas, Türklere karşı  yeni bir haçlı seferi düzenlenmesi  için harekete geçti.  Papa’nın  bu konuda başvurduğu  tüm Avrupa ülkeleri,  olumlu cevap verdiler. Macar Kralı  Sigismund’un  idaresinde büyük bir ordu topladı.

Yıldırım Beyazid, Avrupa’da  bir haçlı seferi düzenlendiğini  ve bu kuvvetlerin yola çıktığını duyunca,  İstanbul kuşatmasını kaldırarak, Edirne’ye geldi. Aynı hızla Tırnova’ya gelen Yıldırım Beyazid, burada son hazırlıklarını tamamlayarak  Niğbolu‘ya ulaştı.  Niğbolu,  daha önceden Haçlılar tarafından  nehir ve karadan kuşatılmış  bulunuyordu.  Niğbolu kalesi kumandanı  Doğan Bey,  az bir kuvvetle kaleyi savunmaktaydı.  Kendilerine son derece güvenen haçlılar, Yıldırım Beyazid’i,  hiç beklemedikleri bir anda karşılarında görünce  ne yapacaklarını şaşırdılar.  Çünkü, Haçlı kuvvetleri, Niğbolu’yu kuşatmış durumda  ve dağınık haldeydiler.  Düşmanın bu durumundan yararlanmayı düşünmeyen  Yıldırım Beyazid,  onlarla  mertce bir meydan savaşı yapmak için  toparlanmalarına fırsat tanıdı.

Fransız şovalyelerinin saldırısıyla başlayan  savaş,  Türk  ordusunun kesin zaferiyle sonuçlandı.  Macar Kralı Sigismund,  Tuna nehirlerindeki  bir venedik gemisine binerek  kaçabildi.  Avrupa’nın bir çok ünlü şovalyesi tutsak edildi.

(25 Eylü 1396).  Bu zaferden sonra,  Haçlılar tarafından işgal edilmiş olan kaleler geri alındı.  Macaristan içlerine kadar akınlar yapıldı.

Yıldırım Beyazid,  esir alınan şovalyeleri, önce Gelibolu’ya sonra Bursa’ya gönderdi.  Daha sonra bu şovalyeler,  kurtuluş parası (fidye)  karşılığında serbest bırakıldılar.   Savaş sırasında elde edilen ganimetle ülkenin bir çok yerinde  hayır kurumları yaptırıldı.  Bursa’daki  Ulucami bunlardan bir tanesidir.

Yazar: HAKANIM

Görüntüleme: 334 defa

Kategori: Genel, Osmanlı Tarihi

Yayınlanma Tarihi: 06 Aralık 2013

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.