Nevruz Bayramı üç bin yıldır kutlanıyor

21 Mart Nevruz

21 Mart Nevruz

Tam 3000 bin yıldır kutlanan Nevruz Bayramı, doğanın uyanışı ya da Bahar Bayramı olarak kutlanır. Saedece Türkiye’de değil, İran, Gürcistan, Arnavutlar, Kırgızlar, Farslar, Kürtler, Türkmenler, Tacikler, Özbekler, Azeriler, Anadolu Türkleri  ve Afkanlar Nevruz Bayramını çeşitli etkinliklerle kutlarlar. Pers kaynaklarına göre II. yy’da ilk olarak kutlanmaya başlanmıştır. Bahai ve İran takvimlerinde yılın ilk gününü temsil eder ve yeni yıl olarak kabul edilir. İslami açıdan bir önemi olmasa da İran’da da kutlanılır. Zerdüşler ve Bahailer için kutsal bir gündür ve tatil yaparlar. 21 Mart Nevruz Bayramı olarak bir çok bölgede kutlansa da farklı yerlerde 22-23 Mart tarihlerinde de kutlanmaktadır. Kürtler Nevruz Bayramını “Kürt Mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi”ne dayandırarak kutlarlar. Türkler ise  Göktürklerin Ergenekondan çıkışı ile bağdaştırarak Bahar Bayramı olarak kutlarlar.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2010 yılında aldığı bir karar ile ilk olarak Pers’liler tarafından kutlanan bu bayramı Dünya Nevruz Bayramı olarak ilan etmiştir. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Manevi  Kültür Mirası Koruma Kurulu’da Nevruz‘u Dünya Manevi Kültür Mirası listesine eklemiştir.

Yazar: HAKANIM

Görüntüleme: 250 defa

Kategori: Genel, Genel Kültür

Yayınlanma Tarihi: 19 Mart 2014

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.