İlhan Baran

Bestekar İlhan Baran Artvin doğumlu

Bestekar İlhan Baran Artvin doğumlu

Türk bestecisi (Artvin, 1934). babasının askeri yargıç olması nedeniyle ilk öğrenimini değişik yerlerde gören, 16 yaşında Ankara devlet Konservatuvarı  Kompozisyon bölümü’ne başvurdu; ama yaylı çalgılar bölümüne alınarak, Fromme’nin kontrbas öğrencisi oldu. Bir yıl sonra kompozisyon bölümüne geçerek, Adnan Saygun’la çalışmaya başladı,; ayrıca, Selçuk Gündemir’den piyano, Ruşen Ferit Kam’dan dina müziği, Rıfat Sarıözen’den halk müziği dersleri aldı. Okul dışında, Kemal İlerici’yle Türk müziği armonisi çalıştı.1960 yılında Ankara Devler konservatuvarını İleri Devre Kompozisyon Bölümünü bitiren, İlhan Baran 1962 yılında devlet sınavını kazanarak Paris’e gitti. Ecole Normale de Musiqie’de Henri Duttileux ve Maurice Ohana’yla beste çalıştı. Bu okulu bitirdikten (1964) sonra, bir süre Paris Radyo Televizyonunun müzik kurslarına katıldı. 1965’ten sonra Ankara Devlet Konservatuvarında öğretim üyesi olarak çalışan İlhan Baran 1993 yılında Hacettepe Üniversitesine bağlı olan aynı kuruluşun  Ana Sanat Dalı başkanlığına getirildi.

SANAT ANLAYIŞI VE YAPITLARININ ÖZELLİKLERi

İlhan Baran, divan müziği ve halk müziği tekniklerinin geliştirilerek çok sesli evrensel sistemler halinde eritilmesi gerektiğine ve yeni Türk müziğinin ancak böyle bir bireşimden doğabileceğine inanır. 1963-1964 yılları arasında Paris’te öğrenciyken yazdığı ve yine ilk kez Paris’te seslendirilen piyano için Üç Bagatel adkı yapıtı, temelde divan ve halk müziklerinin bir soyutlamasıdır (Son Bagatel horon biçiminde yazılmıştır). 1966 – 1967 yıllarında, yedek subaylığı sırasında bestelediği üfleme çalgılar beşlisi için Demet’se gene halk müziği esinli, hafif eğlenceli bir havadır. 1975’de yazdığı, ilk kez 1982’de seslendirilen Dönüşümler adlı, keman, piyano ve viyolonsel için oda müziği bir “fantaziyle başlar ( bu bölümde bazı beş tonlu çekirdekler ve makam renkler, buğulu bir ortamda dolaşır); sonra, bestecinin ” dönüşüm adıne verdiği yeni biçim gelir. 1980’lerde tamamlanan töresel çeşitlemeler, büyük orkestra için on bölüm senfonik bir yapıttır. bestecinin son çalışmalarından biri, müzik eğitimi görmemiş çocuklar için, mandolin ya da bağlama eşliğinde söylenebilen, yüz yirmi ezgilik müzik demetidir.

Yazar: kaRnaK

Görüntüleme: 264 defa

Kategori: Biyografiler, Genel

Yayınlanma Tarihi: 29 Nisan 2014

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.