Sohbet Girişi
Kategoriler
Türk sinema yönetmeni.18 Şubat 1929’da Konya’da doğdu. İlköğrenimini tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İktasat Fakültesi’ni bitirdi. Daha sonra bir müddet Bakkal dükkanı çalıştırdı. 1954 yılında Refik Erduran’la birlikte Çağlayan Yayınevini kurdu. Aynı yıl bir kaç arkadaşıyla “Tef” adlı bir mizah dergisi dergisi çıkardı. Türkiye’de ilk cep kitaplarını yayınladı. Kemal Tahir’Mayk Hammer takma adıyla polisiye romanlar yazdırdı ve yayınladı. Bu işte para kazanamayınca yine ilk kez Türkiye’ye “Langırt” makinelerini getirtti.
1961 ve 19642’de Efe ve Arzu isimli filim şirketlerini kurdu ve böylece sinema sektörüne başlamış oldu. “Yaman Gazeteci” filminde yapımcılık ve “Fatoş’un fendi Tayfur’u yendi” filmi ile yönetmenliğe başladı. “Bir Millet Uyanıyor”filmi ile 1967 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi tarihsel film ödülünü aldı. 1960 yıllarında çevirilen, popüler aşk filmlerinin ardından, 1970’li yıllarda sevgi, dostluk ve güncel olayları güldürü ögesi ile kaynaştırdığı duygusal güldürülere yöneldi. 1960 yılların sonuna doğru, genellikle aynı oyuncu kadrosunu kullandığı ve ileride “Arzu Film Güldürüleri” diye adlandırılacak bu filmlerde, zaman zaman toplumsal eleştiriye de yer veriyordu. Özellikle 1973 de çekilen “Canım Kardeşim”, insancıl tavrı, hüzünle güldürüyü kaynaştıran havası ve yer yer ulaştığı şiirsel anlatımıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.
Filmlerinde, karakter oyuncularına başrol verdi, Münir Özkul, Adile Naşit, Kemal Sunal, İlyas Salman, Halit Akçatepe, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Şener Şen ve Ayşen Gruda gibi güldürü oyuncularının sinemada başarı kazanmalarında payı olan Ertem Eğilmez, Rıfat Ilgaz’ın Hababam Sınıfı romanını 1975’te beyaz perdeye aktardı.Büyük bir ilgi duyulan “Hababam Sınıfı”’nın başarısı üzerine “Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı”, “Hababam Sınıfı Uyanıyor”, “Hababam Sınıfı Tatilde” ve sonuncusu olan “Hababam Sınıfı Güle Güle”isimli dört seri filmi çekti.
1980 ve 1981 yılında “Kanlı Nigar” isimli müzikal oyunu sahneye koydu.Ertem Eğilmez, bir süre ara verdiği sinemaya 1984’te “Namuslu” filmiyle tekrar dönüş yaptı. 1980 yılında çektiği “Banker Bilo” filmleriyle, Türkiye’nin temel sorunlarına bakışı açısını kendi mizah anlayışıyla ele aldı. Geniş ilgi gören Namuslu’yu, ticari açıdan başarısız olan “Aşık Oldum” [1986] ile gişede büyük bir başarı elde eden “Arabesk”(Şener Şen ve Müjde Ar) izledi.
21 Eylül 1989 yılında hayata gözlerini yuman usta yönetmen Ertem Eğilmez İçin doğum günü olan 18 Şubat için bir doodle hazırlayarak anısına sundu.
Yazar: HAKANIM
Görüntüleme: 241 defa
Kategori: Biyografiler, Genel
Yayınlanma Tarihi: 18 Şubat 2014
Kategoriler