Edmund Halley ve Kuyruklu Yıldız Kehaneti

Halley kuyruklu yıldız

Halley kuyruklu yıldız

18. yüzyılın eşiğinde, Güneş’in tek olmadığı, sayısız yıldızlardan bir tanesi, olduğu inancı, yavaş yavaş zihinlerde yer buluyordu. Şimdi astronomlar birbirlerine şu soruyu sormaya başlamışlardı:: En parlak görünen yıldızlar bize en yakın olan yıldızlarmıdır?” İşte bu sırada Edmond Halley bir tespitte bulundu: Çok eskiden beri bilinen Aldebaran, Sirius ve Arkturus yıldızları Ptolemaios’un (Batlamyus’un) Almagesta adlı eserinde bahsettiği sabit olduklarını söylediği yerlerinde değillerdi. Demek ki bu yıldızlar hareket halindeydiler. Demek ki bütün evren hareket halinde idi!

Halley, işte bu gerçeği söylediği zaman, astronomlar yeni bir heyecana kapıldılar.

Ya Astronom Olurum Ya Hiç Bir Şey

Edmund Halley, 1656’da Londra’da doğmuştu. 16 yaşına gelince “mutlaka astronom olmak istiyorum, başka hiç bir şey olmak istemiyorum” demişti.

Dediği gibi oldu. Greenwich rasathanesinde astronom Flamsteed’in yardımcısı olarak işe başladı. Flamsteed, Kuzey yarım küreden bakıldığı zaman görülen yıldızlar üzerinde çalışıyordu. Halley ise gök yüzünü Güney yarı küreden izlemeye karar verdi. Bunun için bir gemiye atlayarak Saint – Helen’e gitti ve orada bir yıl süresince çalıştı. Londra’ya döndüğü zaman henüz 22 yaşında idi ama şöhreti İngiltere sınırlarını aşmıştı bile. bu sırada Newton‘la arkadaş oldu. Onu mali bakımdan destekledi ve Principia kitabını yayınlamasına yardım etti. Bundan sonra da kuyruklu yıldızlarla ilgilenmeye başladı. Halley’den evel hiç kimse yörünge tespite etmek  ve hesaplamak işi ile meşgul olmamıştı. O güne kadar kometlerel ilgili bütün kitapları okuyan Halley birden fark etti ki, 1682’de gördüğü kuyruklu yıldız, 1607 ve 1531 yıllarında başkaları tarafından görülen ve tarif edilen kuyruklu yıldıza çok benzemekte idi. Kendi kendine şu soruyu sordu: 75 yılda görülen yıldızlar aynı yıldız olamaz mı?

HALLEY’İN KEHANETİ

Halley incelemeye devam etti ve gördü ki 1456, 1380 ve 1305 yıllarında dsa kuyruklu yıldızlar görülmüş,! Eğer belli aralıklarla görülen komet aynı komet ise 1758 yıllarında da görülmesi gerekirdi. Keşfinden emin olan Halley, artık kehanette bulunabilirdi: 1758 yılında kuyruklu yıldızın yeniden görüleceğini söyledi. Devrin astronomları Halley’le alay ettiler. “1758 yılında kendisi hayatta olmayacağına göre böyle bir iddiayı rahatça dile getirebiliyor” dediler. 1758 yılına kadar yaşarsa Halley 103 yaşında olacaktı; ve bu yaşa pek az insan ulaşabiliyordu. Gerçekten 1758 yılına gelindiğinde Halley öleli tam 16 yıl olmuştu. Fakat o yıl Dünya’nın her tarafındaki astronomlar teleskoplarının başına geçip  kuyruklu yıldızı görmeye çalıştılar. Hepsi kometi ilk gören olmak istiyordu. Fakat, Noel gecesi kuyruklu yıldızı ilk gören bir Alman köylüsü oldu. Böylece, kuyruklu yıldızlarında evrenin çekim kanuna uyarak yörünge çizdikleri anlaşılmış oluyordu. O devire göre bu çok büyük bir keşifti. Halley’in dediği gibi her 75 ila 76 yılda bir, onun adını taşıyan kuyruklu yıldızın Dünyamızın yakınından geçtiğini biliyoruz. Bu hesaba göre, en son 1986 yılında görülen kuyruklu yıldızın 2061 yılında tekrar görüleceği düşünülüyor.

 

Yazar: kaRnaK

Görüntüleme: 266 defa

Kategori: Genel, Uzay

Yayınlanma Tarihi: 12 Ocak 2014

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.