Sohbet Girişi
Kategoriler
İspanya da Anadolucia (Endülüs) bölgesinde kent (Kurtuba)
Geniş biçimde denize açılan verimli Campina ovasının hemen yanında Guadulquivir’in sağ yakasında , Cordoba sıradağlarının eteklerinde yer alan, Fenikeliler tarafından kurulduğu ve Kartacalıların işgaline uğradığı sanılan Cordoba kenti, i.Ö. 152’de romalıların eline geçerek, Augustus döneminde Beatica eyaletinin başkenti oldu. Vizigotlar tarafından işgal edildikten sonra Arapların fethettikleri (711) kent, 756’da Endülüs Emevileri devletinin kurucusu Abrurahman tarafından başkent haline getirildi. Ama en parlak dönemini X. yüzyılda Abdurahman III ve El Hakim II dönemlerinde (bazı tarihçilere gore nufusu bir milyonu bulmuştu) yaşadı. Daha sonra emirlikle.
KURTUBA CAMİSİ
Cordoba ‘nın başlıca anıtı ve İspanya’da müslümanlardan kalma yapıtlardan biri olan, büyük bölümünü namaz yerinin kapladığı 180 metre uzunluğunda, 130 metre eninde dörtgen biçimli çok geniş bir plan oturan Kurtuba camisinin yapımı 786’da Abdurahman I tarafından başlatılmış, iki kez derinlemesine büyütülmüş (833’te Abdurahman II dönemlerinde ve 961’de El Hakim II dönemlerinde), 987’de El mansur dönemi) genişletilmiştir.
zengin süslemeli kapıları, oyulmuş duvarları, kuleleri ve mazgallarıyla tahkimli bir görünüşte olan caminin XVI. yy’da yıkılan minaresinin yerine, XVII . ‘da günümüzdeki kule dikilmiştir, eski iç avlu (şahin) revaklarıyla çevrilidir ve beş şadırvanla süslenmiştir. Namaz yerinin kıble yönündeki duvarına dikey 19 nef. 850 kadar sutunla sınırlıdır (sutunlar, sırasıyla bir kırmızı, bir beyaz taşlarla örülmüş üst üste yarım çember biçiminde çifte kemerleri taşırlar). Mihrap önündeki El Hakim II zamanında yapılan bölüm , oymalı kubbeleri , vb’yle en süslü bölümüdür. Güzel mozayiklerle çevrili sekizgen mihrap yukarısında tek parça mermerden oluklu bir kubbe yükselir. Caminin her yönünden hayranlık veren görünümü, XVI yy’da merkezine plateresco stilinde bir klise yapılmasıyla, büyük ölçüde bozulmuştur.
kaynak; Gelişim Hachette
Yazar: kaRnaK
Görüntüleme: 223 defa
Kategori: Genel, Genel Kültür
Yayınlanma Tarihi: 07 Temmuz 2013
Kategoriler