Sohbet Girişi
Kategoriler
Bunama, düşünce ve yargı bozukluklarıyla birlikte, ruhsal etkinliklerin ilerleyen biçimde güçsüzleşmesidir. Bunamanın, zihinsel yeteneklerin yalın sapmalarından, toptan yitimine kadar, çeşitli dereceleri gözlenebilir. Beyinde yaygın bir organik bozukluğa bağlı olan bunamanın çeşitli nedenleri vardır. Çoğunlukla, hastalık yavaş yavaş yerleşir. Başlangıçta hareket bozukluklarıyla, ilgisizlikle kendisini gösterir; daha sonra yargı yeteneği giderek bozulur, hasta yeni hiç bir şeyi öğrenemez olur. Bellek zayıflar, yazı bozulur, etkinlikler düzensizleşir, hasta temizliğine özen göstermez olur. Bencilleşir, cimrilik eder ve çevresine karşı ilgisizliği günden güne artar. Dilsel anlatım olanakları yoksullaşır ve tutarsızlaşır. Bunama bazen suç sayılabilecek bir davranışla ya da kaba, öfkeli sözlerle ortaya çıkar. Bunayan kişi aşırı sinirli, kuşkulu ve öfkelidir ya da tersine bezgindir; eziyet gördüğünü sanır; zamana ve yere tam olarak uyum sağlayamaz, bazen de sayıklar. Ayrıca, büzücü kasların yetmezliğiyle (sidik ve dışkı tutamama), çöküntü son evresine girer.
Bazen hastalığın, bir kafa travması (sözgelimi bir trafik kazası sonucu) gibi belirgin bir nedeni vardır. Yaşlı bir kişi de, yalın bir düşme olayı, fark edilmemiş küçük bir beyin içi kanamaya bağlı olarak, sonraki aylarda ya da yıllarda bunamaya yol açmaya yetebilir. Karbonmonoksit zehirlenmesi, süreğen alkoliklik, özellikle alın bölgesi ya da sağ şakak bölgesi yerleşimli bir beyin uru da , bunamaya yol açabilir.
Eskiden sık görülen ve frenginin son evresi olan genel felce, günümüzde, söz konusu hastalığa karşı başarıyla yürütülen savaşım sonucu, ender rastlanır. Hastada yaygın atardamar hastalıklarının bedendeki öbür yerleşim bulguları da gözlenirse, beyin damarları sertliğinden kuşkulanılabilir. Bazen bunama, yıllarca süregelmiş bir ruh hastalığının (şizofreni gibi) sonucu da olabilir. Ama çoğunlukla, hiç bir hastalık nedeni bulunamaz. 60 yaşından önce görülen orta yaş bunamaları; 65 yaşından sonra başlayarak giderek ağırlaşan yaşlılık bunamaları. Erken bunama diye nitelenen hastalıksa aslında şizofreninin gençlerde görülen biçimidir. Ağırlaşması önlenemeyen bir bunama durumunda, hastanın özel bir kliniğe, huzur evine ya da bir psikiyatri kiliniğine yatırılması gerekir. Orta yaş bunamalarının ve yaşlılık bunamalarının, günümüzde tedavi edilmeleri olanaksızdır.
Kategoriler