Sohbet Girişi
Kategoriler
Boğmaca, Bordet-Gengou (Hemophilus pertutis) yol açtığı, bağışıklık bırakan bulaşıcı hastalık. Çoğunlukla 2-5 yaş arasındaki çocukların yakalandığı boğmaca da, genellikle belirtisiz geçen 6-12 gün lük bir kuluçka döneminden sonra, hastalık, grip belirtileri, ateşin 37,5-38 dereceye yükselmesi, boğazın kızarması ve yaklaşık 10 gün süren kuru bir öksürükle ortaya çıkar. Daha sonra, hastalığa özgü, yorucu öksürük nöbetleri belirir. Hasta (çocuk), nöbetin geleceğini hisseder; öksürük başladıktan sonra, arka arkaya soluk verme evrelerini izler; sonra horoz ötüşüne benzer bir ses çıkarılarak derin bir soluk alınır. Nöbet çoğunlukla kusmaya yol açar.
Hastalığın yaklaşık bir ay süren bu döneminde ateş, iştahsızlık ve genel durum bozukluğu gözlenir; günde yaklaşık 10-20 öksürük nöbeti gelir (nöbetler gün geçtikçe azalır). Bordet-Gengou basili, kan hücrelerinde hastalığa özgü değişiklikler yapar (Akyuvarların ve lenfositlerin sayısında artma). Boğazdan alınan örneğin laboratuvarda kanlı bir ortama ekilmesiyle hastalık etkeni üretilebilir.
Boğmaca süresince bir çok ihtilat ortaya çıkabilir. En sık rastlanan ihtilatlar arasında iyicil akciğer iltihapları, sonradan daha ciddi yeni ihtilatlara yol açan bronş iltihapları, sinizütler ve beyin zarları iltihapları sayılabilir. Hastalığın atlatılmasından çok sonra, solunum yolları mukozasının dayanıksızlığı, solunum yollarının iltihaplanmasına ve genişlemesine yol açabilir. Boğmacanın bir yaşına gelmemiş çocuklarda ağır bir hastalık (çoğunlukla öldürücü) olduğu göz önünde tutarak koruyucu tedaviye (aşılama) başvurmak yerinde bir davranıştır.
Hastalığın tedavisinde histamilin karşıtı ilaçlar, spazm çözücü, yatıştırıcı ilaçlar, antibiyotikler, bağışıklık serumları, gamaglobülinler, C, D ve K vitaminleri kullanılır. Hasta çocuk ayrı bir oda da tutulur ve öksürük nöbetlerinden sonra beslenir. Boğmacanın günde 2-3 nöbetle gelişen hafif bir biçimi ile günde 30-100 nöbetle gelişen çok ağır bir biçimi de vardır.
Kaynak: Gelişim Hachette
Not: bilgilendirme yazısıdır, kesinlikle doktorunuza başvurunuz.
Kategoriler