Beslenme rejimi

Bir kişinin ya da topluluğun tükettiği besinin tümüne beslenme rejimi denir; bu rejim, kişinin kilosu değişmeden kalacak  biçimde, alışılagelmiş  besin gereksinimini içeriyorsa, normal ya da dengeli sayılabilir.

Başlıca Beslenme Rejimleri

Şeker Hastalığı Rejimi: Şeker (karbonhidrat) kısıtlaması uygulanır. Hastanın çay şekeri, reçel, bal, şekerleme, tatlılar, kuru yemiş,  pirinç, kestane yemesi yasaklanır:  kısıtlı oranda et, peynir, sebze meyve ve salata yemesine izin verilir.

Düşük kalorili rejim: Aşırı şişmanlara uygulanır. Özellikle ızgara etlere,  sebze ve meyveye izin verilir; ekmek, hamur işleri, pirinç, kuru sebzeler, çikolata, tatlılar yasaklanır. Yağlı maddeler,  soslar, kızartmalar, yağlı peynirler elden geldiğince engellenir.

Az tuzlu rejim: (tuzsuz rejim de denir), atardamar basıncı yüksekliklerinde (hiper tansiyon ya da yüksek tansiyon), bazı kalp yetmezliklerinde, bazı ödem  durumlarında uygulanır.  Çeşitli dereceleri vardır. Sıkı rejimin temelini şeker, pirinç ve meyve oluşturur (günde 150 mgr tuz alımı). Standart rejim tuzsuz ekmek, süt ve tuz miktarı düşük olan yemeklerden oluşur (günde 500 mgr tuz alımı). Serbest rejimde  yemeklere tuz konmaz;  pastırma, sucuk, salam,  sosis, peynir, konserveler gibi  tuzlu besinler kaldırılır. Bu rejimde az miktarda ekmek ve süt alınabilir.

Az proteinli rejim: Kanda azotlu artıkların  düzeyinin  yükseldiği durumlarda (söz gelimi böbrek iltihaplanmaları) ve yalnızca 5 gr  protein verilir.  Yağlara (60 gr tereyağ) ve  karbonhidratlara bal, elma kompostosu, reçeller (çay şekeri), çay,  kahve, su, sebze ve  meyve  suları  gibi değişik içecekler eklenir.

Az yağlı rejim: Damar sertliğinde ve kan kolesterol düzeyi yüksekliklerinde uygulanır. Hayvansal yağlar,  beyin, midye, istiridye, kabuklu deniz ürünleri,  yumurta sarısı gibi kolesterol içeren besinler  yasaklanır. Aşırı şişmanlık durumunda da, düşük kalorili  rejimle birlikte uygulanır.

Yüksek kalorili rejim: Nekahet dönemindekilere  ve  beslenme bozukluğu olanlara uygulanır. Günde 4-5 kez belirli saatlerde  alınan öğünlerle 3   600-3   800 kalori sağlanır. Kalori artışı  temelde karbonhidratlara  bağlıdır;  ama proteinler  ve yağlar da belli bir ölçüde artırılır. Besinler taze ve çeşitli olmalıdır.

Yazar: kaRnaK

Görüntüleme: 256 defa

Kategori: Genel, Sağlık

Yayınlanma Tarihi: 03 Mayıs 2014

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.