Sohbet Girişi
Kategoriler
Kurtuluş savaşı sırasında Türklerle Yunanlılar arasında yapılan meydan muharebesi (23 ağustos-13 eylül 1921).
Sakarya Meydan Savaşı için yapılan en önemli hazırlık ordunun ihtiyaçlarının karşılanması için halktan yardım istenmesidir. Bu amaçla “Tekalif-i Milliye” (Milli Yükümlülük Emirleri) yayımlanarak halkın orduya giyecek, yiyecek, ulaşım ve silah bakımından destek olması sağlandı.
Kütahya-Eskişehir Savaşlarında elde ettikleri başarıyı devam ettirmek ve Türk ordusuna son darbeyi vurarak Ankara’yı işgal etmek isteyen Yunanlılar yeni bir saldırı başlattılar. Yapılan Sakarya Savaşı yüz kilometrelik bir cephe üzerinde 22 gün 22 gece sürdü. Mustafa Kemal, Sakarya savaşı’nda dünya savaş tarihine geçen meşhur” “Hattı müdafaa yoktur,sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça bırakılamaz. Büyük küçük her birlik, ilk durabildiği noktada tekrar düşmana karşı cephe kurarak çarpışmayı sürdürür. Yanlarındaki birliklerin çekilmek zorunda olduğunu gören birlikler onlara bağlı olamaz. Bulundukları yerde sonuna kadar karşı koyacaklardır.” emrini verdi.
Bu savaşı kazanan Türk ulusu olmuştur.sonuç olarak TBMM güven kazanmıştır.bu savaş kurtuluş savaşındaki son savunma savaşı olarak tarihte yerini almıştır.itilaf devletleri neye uğradıklarını şaşırdıkları için üç aylık ateşkes önerisinde bulunmuşlardır.İtalyanlar Anadoluyu terk etmiş ve de Rusya ile karsı anlaşması imzalanmıştır.MUSTAFA KEMAL ATATÜRK E VERİLEN BAŞKOMUTANLIĞIN SÜRESİ SÜRESİZ OLARAK UZATILMIŞ OLUP FRANSA VE DİĞER BAZI ÜLKELERLE DE BAZI ANLAŞMALAR YAPILMIŞTIR.
Yazar: HAKANIM
Görüntüleme: 266 defa
Kategori: Atatürk Köşesi, Genel
Yayınlanma Tarihi: 13 Kasım 2012
Kategoriler