Afrikanerler kimlerdir

Güney Afrika Cumhuriyeti‘nde  yaşayan Hollandalı  ya  da protestan Fransız kökenli beyazlara verilen ad. “Boerler” ya da “Afrikaanderler” adı da verilen Afrikanerler (Hollandaca “çiftciler”), Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeki beyaz nüfusun %65’ini oluşturur. Hollandaca’dan türemiş “Afrikanca” adı verilen dil konuşurlar.

İlk Afrikanerler,  günümüzdeki Kap eyaletine  yerleşen (1652) Hollandalı öncülerdir. XVIII. ve XX.yy’lar da Afrikanca konuşan beyazlar, hem bantularla hem de İngiliz komşularıyla savaşarak iç kesime doğru göçtüler. Güney Afrika Cumhuriyeti (1852);  daha sonra Transvaal adını aldı ve Oranj Özgür Eyaleti (1854) adlı iki bağımsız eyalet kurdular, ikinci Boerler Savaşı’nda (1899-1902), İngilizler karşısında  yenilgiye uğramalarından sonra,  bu topraklar İngilizlere geçti ve 1910’da Güney Afrika Birliği kuruldu. Bu devlette 1948’e kadar siyasal açıdan İngilizce konuşan beyazların yanında ikinci planda kalan Afrikanerler, o tarihte Afrikaner Ulusal Partisi’nin büyük bir seçim zaferi kazanmasıyla, üstünlüğü ele geçirdiler.

Çoğunluğu kırsal kesimde yaşayan Afrikaner halkı, Birinci Dünya Savaşı sonunda kentlere göçmeye başladı (günümüzde %70’ten çoğu kentlerde yaşamaktadır).

Din:

Afrikanerlerin büyük çoğunluğu protestandır (calvinci)  ve beyazların ülkeye yerleştikleri ilk yıllardan bu yana  güçlü bir birleştirici öğe işlevi üstlenmiş Hollanda Reform Kiliseleri üyesidir. Bununla birlikte, kentleşmenin gelişmesi, geleneksel Afrikaner ailesinin gücünü azalttığı gibi,  kiliselere bağlılığıda bir ölçüde azalmıştır.

Dil:

Afrikanca Güney Afrika Cumhuriyeti’nde  en yaygın dildir; Yalnızca Afrikanerlerin değil, beyaz-Afrikalı karışımı melez renklilerin çoğunluğunun da ulusal dilidir; ayrıca, İngilizce’nin yanı sıra, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin  ikinci resmi dilidir. Afrikanca, türemiş olduğu Hollandaca’nın büyük etkisini taşır; ayrıca İngilizce, Almanca ve Hoysan dili dahil, çeşitli dillerden alıntı sözcüklerle zenginleşmiştir.

Yazar: HAKANIM

Görüntüleme: 238 defa

Kategori: Genel, Genel Kültür

Yayınlanma Tarihi: 22 Kasım 2013

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.