Şanlıurfa’nın coğrafi özellikleri

 Küpe takılmış bir Urfa güvercini

Küpe takılmış bir Urfa güvercini

Doğusunda Mardin, güneyinde Suriye, batısında Gaziantep, kuzeybatısında Adıyaman, kuzeyinde Diyarbakır vardır.

Coğrafi konumu: 36°  40′ 38°  02′ kuzey enlemleri ile  37°  50′  ve 40°  12′ doğu boylamları arasındadır.

Yüzölçümü: 18584 km²

Toprakları:  %22 dağlar, %61,7 platolar, %16,3 ovalar.

İlçeleri: Akçakale,  Biracik, Bozova, Ceylanpınar, Halfeti, Hilvan, Siverek, Suruç, Viranşehir. Ayrıca Cumhuriyet döneminde Akçakale ilçesine bağlanan Harran köyü, 1987’de çıkartılan bir kanunla  ilçe haline getirildi.

Dağları: Karacadağ  1919 m. , Tektek dağları 6801 m. , (Sıfır tepe, Kırık tepe, Hellohello tepesi, Hacco tepesi, Cinas tepe, Toklu tepe), Susuz dağları 817 m. , Takutukur dağları 1222 m. , Germuş dağları 800 m. , Nemrut dağları 800 m. , Şebeke dağları 750 m. , Arat dağları 771 m. , Kaplan dağı, Remo dağı, Küpeli dağları, Kızıldağ, Kalazan dağı.

Ovaları: Harran ovası, Suruç ovası,  Viranşehir ovası, Hilvan ovası.

Akarsuları: Fırat ırmağı, Cülag suyu, Karakoyun deresi, Cavşak suyu, Belih suyu, Habur suyu, Zengeçur çayı.

Gölleri: Halülülrahman gölü, Aynı Zaliha gölü, Büyükgöl, Küçükgöl.

İklimi: Kara iklimi.

Bitki örtüsü: Bozkır bitkileri doğal bitki örtüsünü meydana getirir. Bölgede meşe palamudu, iğde, menengiç gibi ağaçlar vardır.

Adı nereden gelmiştir: Şanlıurfa’nın bilinen en eski adı Edessa’dır.  Urfa adının kaynağına ilişkin çok sayıda söylenti vardır. Ancak bunlar kesinlik kazanmamıştır. Bunlardan biri Urfa adının Süryanice “Orhai” sözcüğünden türediği, Orhai’nin ise Arapça “suyu bol” anlamına gelen Vurhai’den kaynaklandığı yolundadır. Urfa halkının milli mücadele sırasında gösterdiği kahramanlıklardan dolayı bu mücadelenin bir anısı olarak 12.6.1984 yılında kabul edilen bir kanunla şehrin adı “Şanlıurfa” olarak değiştirilmiştir.

Tarihi ve doğal güzellikleri:  Aynızeliha gölü, Halilülrahman gölü, Karaköprü, Direkli, Kırk mağaralaları, Dergah mağrası, Hz. Eyüp mağrası, Sultantepe, Urfa kalesi, Ulucami, Ak cami, Lidar höyük gibi daha bir çok görülmesi gereken yerleri vardır.

Yazar: HAKANIM

Görüntüleme: 613 defa

Kategori: Coğrafya, Genel

Yayınlanma Tarihi: 19 Mayıs 2014

2 Yorumlar
kimse

Harran ilçe değil mi?

    kaRnaK

    Yorumunuzun hakaret kısmını düzenleyip yayınlamak zorunda kaldım. Bütün hedefimiz kullanıcıya doğru bilgi aktarmak olduğu için yanlış değil, fakat bilgi eksikliği olduğunu fark edip Şanlıurfa'nın coğrafi özellikleri yazısına Harran ilçesini de ekleyerek güncelledim

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.