KAPİTALİZMİN ÇOCUKLARI #2

20. yüzyılın ardından gelişen kapitalizmin komünizmle mücadelesinde, tüm dünya halkı ya seyircisi ya oyuncusu olmuştur. Marx’ın sözünü ettiği sistem güçlü bir felsefeden gelmektedir. Lakin kapitalizmin en üst derecesindeki boyut zaten komünizmin amaçlarını boşa çıkarmaktadır. Fakat komünist bir ülke, 1940’ların Almanya’sını ve Hitler’in acımasız ordusunu durdurabilecek fırsata sahip olabilirdi. Kapitalizmde sizce birgünde tüm kamyon, traktör, araba fabrikalarının tank fabrikasına dönüşmesi mümkün mü? Fikirlerin fırsat ve imkanlarını neticesinde gelişen akımlarla Güney Amerika’dan Koreye büyük savaşlar verilmişti.

  İki kutuplu dünya aslında büyük güçler için iyi bir ortam oluşturmamıştı. İlaç firmalarından, dev holdinglere, petrol şirketlerinden, faiz kaynaklarına, büyük kar kaybına ve hatta güç kaybına uğradılar. Aslında avrupa için iki kutuplu dünya çok büyük bir fırsat oldu. Diplomaside rönesans bile  denilebiir.  Tüm Avrupa kendi ortak bir düşman edinmiş ve bu büyük düşmanı karşı kendilerine savunmak için birlik olmuşlardı. Bir dünya savaşından sonra böyle bir dostluk mucize olsa gerek. 4000 yıllık diplomasi tarihinde böyle bir savaştan sonra böyle bir birlik hiç görülmemiştir. Büyük güç odakları bundan çok hoşnut olsa gerek çünkü pazarları genişlemiş ve piyasayı açmış oldular. Hem artısı, hem eksisi olan iki kutuplu dünya…

İki kutuplu dünyada güç dengesi kurmak çok zordu. Bu yüzden büyük savaşlar verildi ve büyük otorite boşlukları doğdu. Petrol şirketleri için ortadoğu devletlerin birbirine nota vermesi bile onlar için kıyamet olsa gerek… Bu dengeleri kurmak için artık yeni stratejiler işleniyor. Devletlerde insanlar gibidir. Doğar, gelişir, büyür ve ölür. Bu bazda artık süper güçler bölgesel odaklı olarak, yeni stratejiler işleniyor.

Yazar: HAKANIM

Görüntüleme: 195 defa

Kategori: Genel Kültür, Haberler

Yayınlanma Tarihi: 15 Temmuz 2013

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.