Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yaş ağaçtan kovan yapılmaz
#1
Arı kovanı yapımı hassas bir iştir, öyle hızardan iki tahta almayla bu iş olmaz. Arıcılık işiyle uğraşanlar iyi bilir ki, bu işin sermayesi kovandır. İyi bir arı kovanı uzun müddet doğa koşullarına karşı direnç göstermelidir. Özellikle dikkat edilmesi gereken şey ise ağacın nem oranının düşük olmasıdır. Yani halk tabiri ile kurutulmuş ağaçtan yapılmalıdır. Kurutma işlemi farklı şekillerde yapılabilmektedir. Asıl konumuza gelir ise, yaş ağaçtan asla kovan yapılmaz. Ben bu konuya çok dikkat eden birisi olarak arı kovanı satan ve ya imalatınıy apan arkadaşlara önemli bir tavsiyem olacak. Malzeme karşılığında kovan elbette yapılabilir ancak, arıcı işin detayını duymuş olsa da başına gelmez ise bilmez. Bu konuyla ilgili bir anımı sizlerle paylaşmak  ve inşallah bu vesile ile sıkça yapılan bu yanlışa da belki bir nebze olsun fayda sağlayacağım. Bir kaç yıl kadar önceydi, bir arıcı arkadaşa kovan yapıp satıyordum, memnunduk birbirimizden (şu an yine iyi dostuz). Bu arkadaş nereden bulmuş ise bir yerden ağaç bulmuş ve yanıma geldi, bana kovan yap dedi. Ağaç var, kaç lira olur. Dedim ki birdakka dur, önce bu ağaç faturalımı, öyle ya kaçak ağaç da olabilir. Kaçaksa buralara hiç getirme ben o işlere girmem. Faturalıysa da ağacı bir görmem lazım. Her neyse, ağaç faturalı, bir şekilde hızardan alınmış, detayını bilmiyorum. Ancak, ağaç yaş hem de öyle böyle değil, resmen su akıyor. Dedim Mehmet ağbi, bu yaş ağaçtan kovan yapılmaz. Bu ağacı ya fırında kurutturalım ya da bu sezon olmaz, seneye yapalım. Detaylarını hızlı geçiyorum, Mehmet abim bana darıldı ve aynı ağaçtan başka birisine kovanını yaptırdı. Tabi ben kötü arkadaş oldum, bir işi düştü yapmadım (böyle düşündü). Daha sonra yanıma da geldi, yaptırdığı kovanları ballandırarak anlattı. Neyse ben sonuç olarak 80 adet kovanı bu arkadaşa o sezon yapmadık, satmadık. Sonraki yıl, amman Allahım, yanıma bir geldiki barut, kovan yaptırdığı kişiye veryansın ediyor. Dedim, Mehmet abi, senin hiç mi suçun yok, dedi ki yok. Yau ben sana demedim mi yaş bu ağaç. Sen olmaz dedin, o da olmaz deseydi ben boşuna masraf etmemiş olurdum.
Sonuç olarak, müşteri yap diyebilir, esnaf gerçek bir esnaf ise, olmaz der. Bu işin olumsuz tarafları da hep yapan kişiye çıkarılır. Ben bir sezonda biraz maddi kayıp yaşayabilirim, ama, yapan kişi belki o sezon bir kazanç sağlar ama, daha sonraki yıllarda bir müşteri on müşteriyi de kaçırır ve ağzınla kuş kapsan nafile. Burada çıkarılacak sonuç, yaş ağaçdan kovan yapılmaz, yap diyen olursa da kendini bilen kovancı asla yapmaz.
Bul
Cevapla


Bu Konudaki Yorumlar
Yaş ağaçtan kovan yapılmaz - Yazar: ismailce - 15-12-2015, Saat: 21:58

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
Sitemiz bir " paylaşım " sitesidir. Bu yüzden sitemize kayıt olan herkes kontrol edilmeksizin mesaj, konu, resim ve bilgi paylaşabilmektedir. Bu sebepten dolayı, sitemiz üzerinden paylaşılan mesajlar, konular ve resimlerden doğabilecek olan yasal sorumluluklar paylaşan kullanıcıya aittir. sohbetche.net/forum hiçbir yasal sorumluluk ve yükümlülük kabul etmemektedir. Illegal veya yasa dışı herhangi bir faaliyet görülmesi durumunda yonetim@sohbetche.net adresine mail atıldığı taktirde mesaj, konu ya da resim en fazla 48 saat içerisinde silinecektir.