Türkiye Arıcılık Forumu
Boyasız Arı Kovanın Bakımı - Baskı Önizleme

+- Türkiye Arıcılık Forumu (https://www.sohbetche.net/forum)
+-- Forum: Arıcılık (https://www.sohbetche.net/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: Arı Kovanları (https://www.sohbetche.net/forum/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Konu Başlığı: Boyasız Arı Kovanın Bakımı (/showthread.php?tid=20)



Boyasız Arı Kovanın Bakımı - ismailce - 11-12-2015

Boyasız Arı Kovanı
Arıcıların hemen hemen hepsi arı kovanı aldığı zaman dış cephesini yağlı boya ile boyar ya da hazır boyanmış kovan satın alır. Boyama işleminin amacı ise, kovanın kullanım ömrünü biraz daha uzatmaktır. Evet, boya ahşabın iklim şartlarından etkilenmesini  biraz olsun azaltır ve kullanım ömrü biraz daha uzar. Lakin bir de şu var, tabi ki bu benim şahsi gözlemim ve fikrim. Elinize bir tahta alın, bir yüzünü boyayın ve doğaya bırakın ve bir süre sonra kontrol edin. Muhtemlen bu ahşap parçası eğilecektir. Bunun nedeni tek taraflı boya yapılmasıdır. Arıcılarda kovanlarının mecburen sadece dış cephesini boyuyorlar ve bu şekilde araziye bırakıyorlar. Bir çok yerinden çivilenmiş ya da vidalanmış kovan tahtaları, serbest halde bulunmadıkları için eğilme yapamıyor ya da kasıyor zorluyor (bu yazdıklarım özellikle iyi kurutulmamış kerestelerden ya da ters damarlı ağaçlardan üretilen kovanlar içindir) bu kasılma neticesinde de çatlamalar meydana geliyor. Benim arıcılara önerim şudur; özellikle yeni aldığınız kovanları hiç olmasa bir sezon (bir yıl) hiç boyamayın. Çatlayan çatlasın, eğilen eğilsin  ve kovan iklim şartlarına kendini adepte etsin. Birinci yılın sonunda boyamak isterseniz, güzelce temizliğini yapın, çatlak yerleri varsa macunla kapayın ve öyle boyayın. 
Organik arıcılık kovanı bakımı; yasal mevzuat gereği zaten kimyevi hiç bir madde kullanılamaz. Keten yağı ile koruyucu tedbir alanları forumlarda okudum. Hiç bir şey kullanılmıyorsa bu kovanın bakımı nasıl olacak? Benim bildiğim kadarı ile beyaz marangoz tutkalı bu kovanlarda kullanılıyor. Bu tutkal ve biraz çam talaşı karıştırılarak elde edilen macun bir ıspatula yardımı ile çatlaklara çekilebilir, fazlalığı da zımpara yardımı ile temizlenebilir. Oluşacak çatlak ve benzeri hasarlara sadece kırmızı çamur çekenler de var. Elbette bu yazdıklarımızı yapmadan önce özellikle eski kovanları bir pürmüz yardımı ile temizlemeliyiz. 
Benim şahsi uygulamam ise, organik arıcılık yapmamama rağmen kovanları hiç boyamamak, ahşabı doğal halinde bırakmak. Ben bu şekilde, arı için de sağlıklı olacağını düşünüyorum, ahşap nefes alsın. Boya kovan 50 sene dayanacak da, boyasız kovan 5 yılda mı eskiyecek. İyi yapılmış bir kovana bence bu kadar zamanda hiç bir şey olmaz üstelik, bence arı sağlığı da kovan kadar önemli ve hatta hatta arının sağlıklı olması çok daha önemli.