Türkiye Arıcılık Forumu
Arıcılık Nedir? Arıcılık Nasıl Yapılır - Baskı Önizleme

+- Türkiye Arıcılık Forumu (https://www.sohbetche.net/forum)
+-- Forum: Arıcılık (https://www.sohbetche.net/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: Arıcılığa Başlarken (https://www.sohbetche.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Konu Başlığı: Arıcılık Nedir? Arıcılık Nasıl Yapılır (/showthread.php?tid=15)



Arıcılık Nedir? Arıcılık Nasıl Yapılır - ismailce - 07-12-2015

ARICILIK
Çok eski çağlardan bu yana  insanoğlu şeker ihtiyacını bal denilen mucizevi bir besin maddesinden elde ediyordu. İki üç yüz yıl kadar öncesine kadar şeker ihtiyacı bu şekilde temin ediliyordu. Bal, güzel kokulu, sindirimi çok kolay, kana çabuk karışan bir besin maddesidir. Eski çağlarda bal ilaç olarakda kullanılmaktaydı. Günümüzde de şifa olarak bir çok hastalığa karşı tüketilmektedir. Bu etkenler ışığında arıcılık günümüzden çok eski devirlerde bile yapılmakta olup, gelişerek günümüze kadar gelmiştir. Bal arıları insanlar tarafından beslenmeye başlamadan önce, doğada kendi haline, taş kovuklarında, ağaç kovuklarında vb yerlerde, varlıklarını sürdürüyordu (günümüzde de doğada kendi başına yaşayan arı kolonileri bulunmaktadır).  Boğazköyde yapılan kazılardan elde edilen bilgilerde arıcılık ile ilgili ETİ kanunları bulunmuştur. Ayrıca Mısır'da 5000 yıl öncesi arı yetiştiriciliğinin yapıldığı tespit edilmiştir. 
ARICILIK MEVSİMİ
Arıcılıkda mevsimlere göre yapılması gereken işler vardır. Baharın gelmesiyle arılar ilk iş olarak kovanlarını temizlemeye koyulurlar. Şimdi arılar boşa zaman harcamasın diye biz arıcılar tarafından kovanlar temizlenip, bakımı yapılmaktadır. Arıcı, kovanda ana arı var mı, ideal sayıda yumurta atıyor mu? işçi arıların durumları nasıl ve yoğunluk kontrolü yapmalıdır. 
Arıcı kovanı açmak için önce arı maskesi giyer, arı körüğünü yakar ve telaş etmeden sakin biçimde kovana yaklaşıp, körük vasıtasıyla dumanı arıya püskürtür. Arı dumanla birlikte bal tüketmeye başlar ve bu esnada arıcı, sakin bir şekilde kovan kontrolünü yapar. Peteklerde günlük yumurta var ise arı beyi var demektir, yok ise, tekrar bir kontrol yapılarak ana arının  olmadığı net bir şekilde anlaşılırsa; bu kovan başka bir kovanla birleştirilir. Her şey yolunda ise, kovan bal stoku yapılır, az ise temiz bir kapla şeker şerbeti varilir. Kovanda ekşimsi bir koku gelirse bu kovan derhal arılıktan uzaklaştırılır. 
Arıların su ihtiyacını karşılamak için, arılığa musluklu bir su deposu konur. Günümüzde hijyen kurallarına uygun bir çok suluklar bulunmaktadır.