Türkiye Arıcılık Forumu
Çalışkan bir yaratık: Arı - Baskı Önizleme

+- Türkiye Arıcılık Forumu (https://www.sohbetche.net/forum)
+-- Forum: Arıcılık (https://www.sohbetche.net/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: Arı ırkları (https://www.sohbetche.net/forum/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Konu Başlığı: Çalışkan bir yaratık: Arı (/showthread.php?tid=11)



Çalışkan bir yaratık: Arı - ismailce - 06-12-2015

ARI
Böcekler sınıfının zarkanatlılar takımından, insanlık ve doğa yaşamı için çok faydalı bir böcek türüdür. Hayvanlar alemi içerisinde, en çalışkan ve mucizevi bir yaratıktır. Arıi doğada ki çiçek tozlarından ve bal özlerinden bal denilen şifalı bir ürünü insanlığa sunmakla kalmıyor, propolis, arı sütü ve polen gibi şifalı ürünleri de yapmaktadır. İnsanoğlu çok eskiden bu yana, hatta, bir kaç asır öncesine kadar şeker ihtiyaçlarını bal ile sağlamışlardır. Arının vücut yapısı, böcekler sınıfına üye olan bütün canlılar gibi, baş, göğüs ve karın olmak üzere 3 kısıma ayrılmıştır. Arının bu üç kısmı incecik eklemlerle birbirine bağlanmıştır. Arı vücudunun üst kısmı'kitin' olarak adlandırılan kireçlibir kabuk tabakasıyla kaplıdır.
ARININ YAPISI
  • Baş: Arının başı, her canlıda olduğu gibi vücudun en önemli kısımlarından birisidir. Nedeni ise, görme, koklama ve duyu organları ile kesici, parçalayıcı aletlerin hepsi başında toplanmıştır. Arının baş tarafının her iki yanında, koku alma, dokunma organları, yani duyargaları bulunmaktadır. Arının koku alma duygusu çok hassas ve kuvvetlidir. Bu özelliği nedeniyle bal alacağı çiçeğin kokusunu çok uzaklardan tespit edebilir. 
Başın her iki yanında bulunan iri iki gözü de bunlara eklersek, arının içinde bulunduğu kovandan çok uzaktaki çiçeklerden nasıl bal bulabildiğini anlayabiliriz. Arının her bir gözü, yedi bin kadar küçük küçük gözden meydana gelmiştir. Bu küçük gözlerin her bir tanesi, kendi karşısında duran cismin yalnızca bir kısmını görür. Bu gözlerin hepsi bir araya gelince de, cisim eksiksiz olarak biçimlenir.  Arının bu iki büyük gözünden başka alnının tam ortasında da 3 gözü bulunmaktadır, bu gözler ise tekdir.
Arının ağzı başının ön tarafında bulunur, çeneyle dudaklar çiçek tozlarını, bal özlerini kolayca yalayabileceği bir şekilde yaratılmıştır.  İki yanda bulunan bir çift üst çeneyle, aralarında kalan üst dudak kısa olarak yaratılmıştır. Buna karşılık, bir çift alt çeneyle alt dudak uzamış ve genişlemiştir.  Arının dili, boru biçiminde bir kın içinde bulunur. Arı bu boruyu doğada bulduğu çiçeğin içine sokar ve bal özünü böylece emer. Alt çeneyle dudaklar çiçek tozlarını yalamaya, üst çeneler ise parçalama işlemini yapar. 
  • Göğüs: Arının göğsü üç ayrı halkadan biçimlendirilmiştir. Bu halkaların her birinde bir çift ayak bulunmaktadır. İkinci ve üçüncü halkalarda ise, ayaktan hariç birer çift de kanat bulunmaktadır. Sağlı ve sollu ikişer dört kanadı bulunan arının, ön kanatları uçmak, arka kanatları ise denge sağlayıcıdır. Arının arka bacaklarının üst tarafında ki oyuklara 'sepetçik' adı verilir. Bu oyukların çevresinde fırça adı verilen bir takım kılcıklar mevcuttur. Arı, çiçeklerden topladığı tozları yumak haline getirip, sepetçik dediğimiz oyuklara doldurur. Sepetçiğin çevresinde bulunan kıllar, arı uçarken çiçek tozlarının uçup gitmesini önlemeye yaramaktadır. Bütün bunlara ek olarak arının 1. çift ayaklarının eklem yerinde, karın halkalarının arasından çıkan makasa benzer çıkıntılar görülür. Arı bunlar ile bal mumu tabakasını keser.
  • Karın: Arının karın kısmı, göğüs kısmından ince bir boğumla ayrılmış, karın kısmı 12 halkadan meydana gelmiştir. İlk 7 halkası gözle de kolaylıkla görülebilir. Diğer 5 halkada ise bal mumu salan bezler bulunmaktadır. Bunlara ek olarak, karın halkalarının en sonuncusunda, zehir kesesine bağlı birde iğne (sokaç) bulunur. Sadece işçi arılarda bulunan bu iğne sayesinde, arı bir çok tehlikeye karşı kendisini savunur.