Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Böcekler Dünyasının Yorulmayan İşçisi
#1
Yeryüzünde arılar kadar sistemli, durup dinlenmeden çalışan yaratık yoktur, diyebiliriz. Toplum halindeki yaşayışları, aralarında ki iş bölümü, yumurtadan çıktıkları günden, öldükleri güne kadar yorulmak bilmeden çalışmaları insanlara örnek olacak özelliktedir. Her arı kendisine düşen görevi en iyi şekilde başarmaya çalışır. Başaramazsa, öbür arıların kendisini ölüme mahkum edeceklerini bilir.  Bu bakımdan, arıların hayatını yakından inceleyen bilginleri bu çalışkan böceğin hayatın her evresini bu gün bile tam olarak öğrenememişlerdir.
Arı yalnız çalışkan bir işçi değildir; aynı zamanda usta bir mühendisdir. Örneğin, peteklerin elden geldiği kadar çok sayıda olabilmesi, aralarında boş yer kalmaması için, peteklerini altıgen biçiminde yapar. Böylece, kovanın içinde de yer kazanmış olur. Her bir peteğin genişliği ötekiyle bire bir aynıdır.
Arıların uçarlarken kovanlarını nasıl buldukları, bir birlerine bal alınacak çiçeği nasıl tarif ettikleri de yakın zamana kadar biyoloji bilginlerinin merak konusuydu. Uzun süren gözlemler sonunda, bu sorun çözümlenmiştir. Arı, kovanını bulunduğu yerin güneşle yaptığı açıyı gözönünde tutarak bulur.  Öte yandan, çiçektozu yüklenip kovanına dönen bir arı, havada halkalar çizerek, arkadaşlarına gördüklerini anlatır. Buna da, kovan, güneş ve çiçeğin bulunduğu yerler arasında ki açıları uçuşuyla belirterek yapar.
Bul
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
Sitemiz bir " paylaşım " sitesidir. Bu yüzden sitemize kayıt olan herkes kontrol edilmeksizin mesaj, konu, resim ve bilgi paylaşabilmektedir. Bu sebepten dolayı, sitemiz üzerinden paylaşılan mesajlar, konular ve resimlerden doğabilecek olan yasal sorumluluklar paylaşan kullanıcıya aittir. sohbetche.net/forum hiçbir yasal sorumluluk ve yükümlülük kabul etmemektedir. Illegal veya yasa dışı herhangi bir faaliyet görülmesi durumunda yonetim@sohbetche.net adresine mail atıldığı taktirde mesaj, konu ya da resim en fazla 48 saat içerisinde silinecektir.