Uranüs Gezegeni

Yatarak Dönen Gezegen

uranus_vg2Uranüs   büyük gezegenlerden biridir. Ekseninin yörünge düzlemine 90 dereceden fazla eğik olması en büyük özelliğini teşkil eder. Bu gezegen sanki yatarak dönüyor gibidir. Güneş çevresindeki dönüşünü 84 yılda tamamlar. Yani bir Uranüs yılı 84 Dünya yılına eşittir. Kutba yakın yerlerde geceler 40 yıl kadar sürer.

Onun da Halkaları Var yapıldı

Bu gezegen hakkında en büyük keşif 1977’de yapıldı. 1977’nin Mart ayında Uranüs zayıf ışıklı bir yıldızın önünden geçiyordu. Astronomlar bu yıldızın bir görünüp bir kaybolduğunu hayretle izlediler. Bunun üzerine yapılan incelemeler gösterdi ki, Uranüs’ün Satürn’ün halkalarına benzer 10 halkası var. Fakat bunların Dünyadan görülmesini çok zorlaştıracak kadar silik olduğu fark edildi.   Satürn gezegeninde olduğu gibi onunda görülmeyecek kadar silik halkalarının bulunması büyük bir ihtimaldir. Çapı 51.800 km olan Uranüs Güneş’e 2 milyar 870 milyon kilometre uzaklıktadır. Kendi ekseni etrafında diğer gezegenlere göre ters yönde ve 17 saatte dönüşünü tamamlar. Uranüs’ün Kütlesi Dünyanın 14.5 katı, hacmi ise 63 katıdır. atmosferinde su,metan, amonyak olduğu tahmin edilmektedir. Uranüs’ün 27 tane doğal uydusu vardır. Bu uydulardan en belirgin ve büyük olanları, Miranda, Ariel, Umbriel, Titania, Oberon’dur.

 

Yazar: HAKANIM

Görüntüleme: 229 defa

Kategori: Bilim ve Teknoloji, Uzay

Yayınlanma Tarihi: 17 Şubat 2014

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.