Süpernova ve Kırmızı Devler

messier 82 8M82 Galaxy, 22 Şubat 2014 çekim tarihi

messier 82 8M82 Galaxy, 22 Şubat 2014 çekim tarihi

Genişleyip bir kırmızı dev haline gelen yıldız hayatının sonuna yaklaşmış olur. Hayatı müthiş bir patlama ile sona erer. Bu patlamaya Nova, çok büyük ise Süpernova diyoruz. Nova veya Süpernova ile dağılan ve uzaya savrulan yıldızların maddeleri, toprağa düşen tohumun yeniden yeşermesi gibi, nebülözleri oluşturacak, nebulalardan da yeni yıldızlar doğacaktır. Novalar sırasında, yani büyük patlamalar sırasında yıldızın parlaklığı 100 bin defa daha fazla olabilir. Novalar astronomlar tarafından eskiden beri bilinmektedir. Çinliler M.Ö 1054 yılında Boğa takım yıldızındaki Yengeç nebulasını  bir Süpernova olarak tespit etmişlerdi. Samanyolu galaksisinde her yıl elli kadar nova olayı meydana gelmektedir.

Kırmızı ve Mavi Devler

Bir yıldızın, hidrojeninin sebep olduğu büyük parlaklığını yitirmeye başlayınca bir balon gibi şişip genişler. Bu safha da bulunan yıldızlar bir Kırmızı Dev’dir. Büyüyen yıldızların rengi, ısı azaldığı için kırmızıdır. Bı ısı yüksek olursa yıldızın rengi mavi olarak görünür ve o zaman yıldız bir Mavi Dev olur. Çok büyük Kırmızı devlere, (Kırmızı Süper Devler) diyoruz. Süper devler o kadar büyüktür ki bunlardan bazılarının hacmi Güneş hacminin 100 milyon katına kadar çıkabilir. Bir Kırmızı Dev’in çapı, bütün Güneş sistemini tek bir küre olarak kabul etsek bile, bundan daha büyük olur. Bir kırmızı devin sıcaklığı 3.000 dereceyi bulur, fakat Mavi devler arasında sıcaklığı 200.000 dereceye ulaşanlar vardır Kırmızı dev, Mavi devlerin yoğunlukları azaldığı için özgül ağırlıkları düşüktür.

Yazar: kaRnaK

Görüntüleme: 252 defa

Kategori: Bilim ve Teknoloji, Genel, Uzay

Yayınlanma Tarihi: 01 Nisan 2014

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.