Osmanlıca Muhabbeti

Son günlerin gündemdeki konusu Osmanlıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Osmanlıca için bir konuşma yaptı ve bu konuşma sonrası İnternet ortamında en çok aranan kelimeler arasına giriverdi. Gündemi iyi takip eden siteler Wikipedia ve daha bir çok site kendi tarzlarına uygun haber yada bilgilendirme yazısı yazısını hemen sitelerine eklediler.

Farklı bir pencereden bu konuya ben de sitemde değinmek istedim, hani Osmanlıca nedir? hangi kelimeler Osmanlıca‘dır kesin olarak da bir fikrim yok sadece çocukluğumda aile büyükleri arasında yapılan sohbet ortamlarını hatırlıyorum ve hatıralardan bir kaç tanesini sizlere anlatmak istedim. Allah gani gani rahmet eylesin rahmetlik Ahmet amcam’ın bayramlarda elini öptüğümde “berhudar ol” sözleri şaşırtıyordu beni ve merakla bu ne demek diye sorduğumda ise bazen Arapça derdi, bazense eski Osmanlıca yiğenim derdi. Unutulmaya yüz tutmuş ya da artık pek kullanılmayan bir çok kelimeyi amcamlardan duyardım, birine sinirlendiler mi  “teres”  derlerdi.  mesela şunu da hiç unutmam “duhulun kaç” yani doğum tarihin kaç. Tabi ki bu kelimelerin anlamını çok yıllar sonra öğrendim. “Düvene gidiyorum” yani dükkana gidiyorum.

“tevellüt kaç” bu da doğum tarihi kaç demek oluyor. “O çok mutaber biridir” o iyi bir kişidir.

Yukarıda da belirttiğim gibi bu kelimelerin Osmanlıca ya da Arapça ve hatta farsça mı olup olmadığını kesin olarak bilmiyorum, halk arasında konuşulan kelimeler olarak duymuşluğum var. Ben böyle kelimeler kullananlara “eski adam sözü” derdim çünkü, bilhassa son yıllarda bu kelimeleri de pek duymaz oldum.

Yazar: kaRnaK

Görüntüleme: 217 defa

Kategori: Genel

Yayınlanma Tarihi: 09 Aralık 2014

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.