Osman Gazi kimdir

Osman Gazi

Osman Gazi

Osman  Gazi ya da Osman Bey adıyla anılır. Babası, Oğuzların Bozok kolunun Kayı boyundan Ertuğrul Bey’dir.  Kurduğu devlete adını veren I. Osman’ın  bağlı olduğu Kayı boyunun Anadolu’ya nasıl ve ne zaman geldiği konusunda olduğu gibi , Osman Bey’in adı da hala  tartışmalıdır. Ataman veya  Otman biçiminde de söylenen I. Osman’a,  bazı kaynaklar Kara Osman Bey’de demektedir. Kayı boyunun, XII. yy’ın ilk yarısında, I.Alaeddin Keykubat döneminde, Maveraünnehir dolaylarından, Moğol istilası nedeniyle  kaçarak Anadolu’ya geldiği sanılmaktadır.  Bir kaynağa göre, Kayı boyu, 1230’da Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubat ile Harzemşahlar arasında  Erzincan yakınlarında  meydana gelen Yassı Çimen savaşında Selçukluların yanında yer almıştır.

Osman Gazi döneminde ilk savaş:

 I. Osman döneminin ilk savaşı  Ermeni Beli (Derbendi) savaşıdır (1284). Ertuğrul Bey döneminden beri  Kayı boyunun Bilecik tekfuruyla  dostluğu sürüyordu. Kayılar yaylaya göç ederken bazı eşyalarını Bilecik’e emanet bırakıyor, dönüşte  geri alıyorlardı. Anlaşmaya göre bu işler silahsız gençler ve kadınlar tarafından yapılır, buna karşılık da tekfura çeşitli hediyeler verilirdi. Kayı boyunun gidiş ve dönüşlerinde, İnegöl tekfuru saldırıda bulunarak zarar veriyordu; hatta bununla da yetinmeyip çevre tekfurlarını Osman Bey’e karşı kışkırtıp Ermeni Beli denilen bölgede I. Osman’a pusu kurdu. Bilecik tekfuru aracılığıyla bu durumdan haberdar olan I. Osman, kuvvetlerinin az olmasına karşın savaşı kabul etti. Bu savaşta kardeşi San Batı’nın (San Yatı) oğlu  Bay Hoca şehit oldu. Bunun üzerine öteki tekfurlar Osman Bey’e karşı birleştiler. Başarılarından ötürü, Anadolu Selçuklu Sultanı tarafından Söğüt Osman Bey’e yurt olarak verildi ve Osman Bey, Eskişehir Sancağı’na getirildi.

I. Osman’ın ilk önemli başarısı Kolça (Kulaca Hisar) kalesine yaptığı baskınla kaleyi fethetmesidir. Bu kalenin fethi, İnegöl ve Karacahisar tekfurlarının birleşmesine yol açtı.  Domaniç dolaylarında yapılan İkizce (Erice) Savaşını I. Osman’ın kazanmasına karşın kardeşi San Batı şehit oldu. Bu başarısı üzerine Selçuklu Sultanı, Kara Balaban Çavuş  ile I. Osman’a bir ferman daha göndererek bütün vergilerden arındırıldığını bildirdi. Ayrıca Tuğ, Alem, Altın kılıç, Gümüş takımlı at ve yüzbin dirhem para ve Bey’lik  alametlerini gönderdi.  Onun bu başarıları Bursa ve İznik tekfurlarını kaygılandırdı.  I. Osman da onlara gözdağı vermek amacıyla İznik ve çevresine akınlar yaparak bir çok ganimet elde etti. Yarhisar ve Karacahisar tekfurları öncülüğünde I. Osman’a karşı yeniden bir ittifak yapıldı.  I. Osman buna karşılık uzun bir kuşatmadan sonra Karacahisar kalesini fethetti (1291). Ardından, alınan ganimetlerin beşte birini, İslam geleneği gereği, Konya’ya Selçuklu Sultanına gönderdi.  Kalanını ise savaşa katılan gaziler arasında paylaştırdı. Yine aynı yıllarda I. Osman’ın Sakarya ırmağının yukarı havzasına akınlar yaptığı, bu akınların Göynük,  Sorgun, Taraklı ve Mudurnu yörelerine kadar uzandığı bilinmektedir. I. Osman, bu olaylardan sonra yedi yıl kadar Bizans topraklarına akın yapmadığı gibi herhangi bir tekfurla da savaşmadı.

Doğum tarihi: 1258

Doğum yeri: Söğüt

Aşiret reisi olduğu tarih: 1281

Uç reisi olduğu tarih: 1299

Saltanatının sonu: 1326

Tahttan ayrılma nedeni: Oğlu Orhan lehine feragat-ölüm

Saltanat süresi: 27 yıl

Ölüm tarihi: 1326

Ölüm sebebi: Felç-nikris (gut)

Öldüğü yer: Bursa-Söğüt

Gömülü olduğu yer: Bursa, Hisar içinde Osmaniye meydanında Gümüşlü Kumbet’te.

Yazar: HAKANIM

Görüntüleme: 272 defa

Kategori: Genel, Osmanlı Tarihi, Tarih

Yayınlanma Tarihi: 18 Şubat 2014

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.