Niğde’nin coğrafi özellikleri

niğdeNiğde‘nin doğusunda Kayseri, Adana, güneyinde içel ve Adana, batısında Konya, kuzeyinde Ankara,  Kırşehir ve Nevşehir, kuzeybatısında Tuz gölü bulunan bir ilimizdir.

Niğde’nin coğrafi konumu:  37°  25′ ve 38° 58′ kuzey enlemleri ile 33°  10′ ve 35°  25′ doğu boylamları arasındadır.

Yüzölçümü: 14 294 km².

Toprakları: %41,2 platolar,  %28,8 dağlar, %3o ovalar.

İlçeleri: Aksaray, Bor, Çamardı, Ortaköy, Ulukışla.

Dağları:  Bolkar dağları 3000 m. ,  Aladağlar ( Demirkazık tepesi 3756 m.),  Hasan dağı 3268 m. , Melendiz dağı 2963 m. , Ekecik dağı 2137 m.

Ovaları: Aksaray ovası, Misli ovası, Bar ovası.

Akarsuları:  Karasu, Melendiz çayı, Ecemiş suyu.

Gölleri: Tuz gölü, Kartal gölü, Öküz gölü, Uyuz gölü, Gebere Baraj gölü,  Mamasun baraj gölü, Gümüşler baraj gölü, Akkaya baraj gölü.

İklimi: Kara iklimi.

Bitki örtüsü: Orman ve mera bitkileri bitki örtüsünü meydana getirir. Ormanlarında meşe, kayın, ardıç, karaçam, kızılçam, köknar, dişbudak ve gürgen bulunur. Mera bitkileri yavşan, üzerlik, yumak, geven ve kekiktir.

Niğde adı nereden gelmiştir: Niğde’nin en eski adının Nahita ya da Nakida olduğu öne sürülmektedir. Nakida adı Nakide olarak da kullanılmış XIV. yy’da Nikde, Cumhuriyet’ten sonra ise Niğde olmuştur.

Tarihi ve doğal güzellikleri: Gümüşler, Çamardı, Gebere barajı, Ziga kaplıcası, Çiftehan kaplıcası, Kemerhisar içmesi, Göllüdağ höyüğü, Eski Gümüşler manastırı, Alaeddin cami, Sungur Bey cami, Akmedrese, Acem höyük, İhlara eserleri, Eğri minare.

 

Yazar: HAKANIM

Görüntüleme: 532 defa

Kategori: Coğrafya, Genel

Yayınlanma Tarihi: 13 Mayıs 2014

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.