Nevşehir’in coğrafi özellikleri

Kapadokya

Kapadokya

Nevşehir‘in doğusunda Kayseri, kuzeydoğusunda Yozgat, kuzey ve kuzeybatısında Kırşehir, güney, güneybatı ve batısında Niğde bulunan bir ilimizdir.

Nevşehir’in coğrafi konumu: 38°  12′ ve  39°  20′ kuzey enlemleri ile 34°  11′ ve 35°  06′ doğu boylamları arasındadır.

Yüzölçümü: 5 467 km².

Toprakları: %56,6 platolar, %18,5 dağlar, %24,9 ovalar.

İlçeleri:  Avanos, Derinkuyu,  Gülşehir, Hacıbektaş, Kozaklı, Ürgüp.

Dağları: Erdaş dağı 1982 m. , Hodul dağı 1949 m. , Kızıldağ 1768 m. , Oylu dağı 1622 m. , Kemil dağı.

Ovaları: Kıyı ovaları, Derinkuyu ovası.

Akarsuları: Kızılırmak.

İklimi: Kara iklimi.

Bitki örtüsü: Bitki örtüsünü bozkır bitkileri oluşturur. Geven, Kekik, üzerik, sığırkuyruğu ve pürenler belli başlı bitkileridir. Meşe, söğüt, kavak ve servi belli başlı ağaçlarıdır.

Nevşehir ismi nereden gelmiştir: Nevşehir’in en eski adı Nyssa’ydı. Nyssa, Kapadokya bölgesinin dört önemli kentinden biriydi. Nevşehirli Damat İbrahim Paşa sadrazamlığa getirildiğinde doğduğu kent Nevşehir’de büyük yenilik hareketlerine girişti. İmaretler, camiler, medreseler, hamam ve çeşmeler yaptırdı. Muşkara adını değiştirerek şehre “yeni şehir” anlamına gelen Nevşehir adını verdi.

Tarihi ve doğal güzellikleri: Göreme vadisi, Kadirah deresi, Ballıkaya, Damsa Barajı, Kızılırmak kıyıları, Gümüşkent içmesi, Çorak içmesi, Karakaya içmesi, Göreme, Nevşehir kalesi, Damat İbrahim Paşa Külliyesi, Kaya cami, Topraklı höyük, Sarıhan, Karavezir külliyesi, Taşkınpaşa külliyesi.

Yazar: HAKANIM

Görüntüleme: 468 defa

Kategori: Coğrafya, Genel

Yayınlanma Tarihi: 13 Mayıs 2014

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.