Etli güveç tarifi

etli güveçYöresel olarak bir çok isimle anılsa da toprak güveç de piştiği için fırında etli güveç, kuzu etli güveç ve daha bir çok ismi olan, patlican yemekleri değince akla ilk gelenlerden birisidir. Özellikle yaz yemeğidir nedeni ise yazın domatesin ve diğer sebzelerin en güzel ve doğal olduğu mevsim  olmasındandır. Eğer ki etli güveç yemeğini kışın yapacaksanız mutlaka yazın yapılan kışlık domatesleri ve sebzeleri kullanmalısınız.

Etli güveç için gereken malzemeler: (4 kişilik)

  • 300 ya da 400 gr kuzu eti kemikli olmasını tavsiye ederim çünkü, kemiğin suyu lezzet vermektedir.
  • 1 kg patlıcan,
  • 1 kg bursa domatesi,
  • 2 baş yerli sarımsak,
  • 3 adet sivri biber.
  • tuz, yarım kaşık salça, bir çay bardağı sıvı yağ ve 1 su bardağı su ve bir adet yerli büyüklükte toprak güveç.

İlk önce domatesleri sarımsakları soyuyoruz. Patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda biraz 20 dakika kadar bekletiyoruz. Kuşbaşı doğranmış etlerimizi güvecin en altına yerleştiriyoruz. Daha sonra kuşbaşı etten biraz büyükçe doğradığımız patlicanları etin üzerine koyuyoruz. Kabuğu soyulmuş domatesleri 4 eşit parçaya doğrayıp üstüne ekliyoruz. Doğranmış biberlerimizi ve soyulmuş sarımsağımızı da güvecin en üstüne yerleştiriyoruz. Yağımızı ekliyor, tuzumuzu atıyoruz. En sonunda ise bir su bardağı suyun içinde salçamızı eritip üstüne döküyoruz.  Sonrasında güvecin en üstüne patlican kabuklarımızı domatesler görünmeyecek şekle kadar üstüne seriyoruz, sadece güvecin üstünde patlican kabuklarının mor yerleri görünecek şekili alıyoruz. Suyu gerekirse 2 su bardağına da çıkarabilirsiniz. Ve son olarak güveci güveç yapan olaya geliyoruz nasıl pişecek. Mümkünse yakınlarınızda bir odun fırını var ise zaman harcayıp fırına götürün ve fırıncıya da tarif edin “usta bu güveci koltuğa at” yani koltuk fırının ateşten en uzak noktasıdır. Yok evdeki fırında pişirecekseniz orta derecenin altında yavaş yavaş pişecek ayarda pişirin. Çarşı fırınında 2 yada 3 saatte pişer evde ise 1 bilemediniz 1.5 saatte pişer. Piştiğinde patlican kabukları kömürleşmiş hale gelir, üstünden dikkatlice alıp atın. Güveç piştikten sonra en az yarım saat dinlenmelidir, afiyet olsun.

 

 

Yazar: HAKANIM

Görüntüleme: 386 defa

Kategori: Yemek Tarifleri

Yayınlanma Tarihi: 30 Ağustos 2014

1 Yorumlar
kaRnaK

Usta eline sağlık on numara olmuş güveç, görüntüsünden belli.

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.