Edirne’nin coğrafi özellikleri

Selimiye Cami

Selimiye Cami

Doğusunda Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale, batısında Yunanistan, kuzeybatısında Bulgaristan, güneyinde Ege denizi vardır.

Coğrafi konumu:  40°  30″  ve  42°  oo”  kuzey enlemleri ile  26°  00″  ve 27°  00″ doğu boylamları arasındadır.

İlçeleri: Enez, Havsa, İpsala, Keşan, Lalapaşa, Meriç, Uzunköprü.

Bucak sayısı 19, köy  sayısı 266.

Toprakları: %5,2  dağlar, % 16,7 ovalar, %77,7 platolar.

Dağları: Istıranca dağları (Bakacak Kule Tepesi 590 m.), Koru dağları (Yerlisu Tepe 725 m.), Çandır dağları (Çandır Tepe 385 m.), Uzunköprü dağları (Süleymaniye Tepesi 378 m.) Söğütlü Tepe 112 m. , Çanakçıtepe 123 m. , Sarıkaya 125 m.).

Ovaları: Kazanova, Tunca ovası, Ergene ovası, İpsala ovası.

Akarsuları: Meriç ırmağı, Ergene ırmağı,  Tunca ırmağı,  Keşan deresi,  Büyük Doğanca deresi, Pravadi deresi, Süleoğlu deresi, Basamaklar deresi.

Gölleri: Gala gölü, Dalyan gölü, Taşaltı gölü,  Tuzla gölü, Bücürmene gölü, Sığırcık gölü, Pamuklu göl,  Gölbaba,  Altınyazı baraj gölü,  Kadıköy baraj gölü, Alıç regülatörü.

İklimi: Hem Akdeniz, hem de kara ikliminin etkisinde kalan bir geçiş bölgesidir.

Bitki örtüsü: Edirne’de ormanlar, stepler  ve makiler olmak üzere üç çeşit bitki örtüsü vardır.  Ormanlık alanlar azdır. Genellikle meşe, gürgen, dişbudak, karaağaç, kızılcık, karaçalı, çınar ve akağaç gibi  ağaç toplulukları bulunur. Ergene havzası steplerle kaplıdır.  Makilikler ise  Koru dağları ve Saros körfezi arasındaki  alanda yayılır.

Edirne adı nereden gelmiştir:

Bugün Edirne adıyla anılan şehir yerinde eskiden Roma imparatoru Hadrianus tarafından kurulduğu için, imparatorun adına izafeten “Hadrianapolis” adıyla anılan kent bulunuyordu. Hadrianapolis sonraları Hadrianupolis, Adrianupolis, Adrianapolis adlarıyla anıldı. Bizanslılar zamanında kentin adı Edrinus, Edrune, Edrinabolu, Endriye şeklini aldı.  XVI.yy. başlarında kente Edirne olarak söylenmeye başladı ve günümüze de böyle gelmiş oldu.

Tarihi ve doğal güzellikleri:Selimiye Cami,  Sarayiçi, Söğütlük, Karaağaç, Bülbül adası, Kale, Büyük kale, Zından kulesi, Ayasofya kilisesi, Yıldırım Beyazıd Cami, Saatli medrese,  Saray-ı Cedid, Sokullu Külliyesi, Uzunköprü ve gezmeye doyulmayacak bir çok cami ve medreseler bulunmaktadır.

Edirne’nin tarihi kronolojisi:

M.Ö. Traklar

M.Ö. 513 Persler

M.Ö. 168 Romalılar

395 Bizanslılar

1050 Peçenekler

1204 Venedikliler

1361 Osmanlılar

1365 Edirne’nin Osmanlı başşehri oluşu

1828 Rus işgali

1878 Rus işgali

1913 Bulgar işgali

25 Temmuz 1920 Yunanlıların Edirne ve Doğu Trakya’yı işgali.

11 Ekim 1922 Mudanya Mütakeresi’yle şehrin boşaltılma kararının alınması.

 

Yazar: HAKANIM

Görüntüleme: 489 defa

Kategori: Coğrafya, Genel

Yayınlanma Tarihi: 28 Nisan 2014

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.