Cezayir ülkesi

cezayirResmi adı, Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti.  Kuzey Afrika‘da kuzeyinde Akdeniz, doğusunda Tunus ve Libya, güneyinde Nijer ve Mali, batısında Moritanya ve Fas  yer alır.

Başkent: Cezayir.

Yüzölçümü: Resmi olmayan sonuçlara göre 35 895 000

Önemli şehirleri: Ouahran, Constantine, Annaba Bone

Dili: % 80 Arapça,  % 18 Berberice, % 1 Fransızca.

Etnik guruplar:  %98 Arap, Berberi.

Dini:  % 99 İslam.

Yönetim şekli: Cumhuriyet.

Ekonomi: Cezayir 1965’de bağımsızlığına kavuştuğu zaman yüzyıllık bir sömürge idi. Fransızlar, Cezayir’in  bütün gelir kaynaklarını kendi sömürgeci kadrolarıyla yönetmekte idiler.  Üstelik Fransız  himayeciliği toplum yapılarını ve kültür  geleneklerini kökünden yok etmiş bulunuyordu.

Ekonomi büyük ölçüde tarıma dayanmaktadır. Üç milyon hektarlık alana  yayılmış tahıl üretimi (buğday ve arpa)  ülkenin belli başlı besin kaynağını teşkil eder. Ancak bu üretim iklimin kuraklığı sebebiyle artan nüfusun ihtiyacını karşılayamamaktadır.  Bu sebeple devlet sulamayı yaygınlaştırmak için su kaynakları araştırmaktadır.

Sanayi kesiminde sömürgeciliğin bıraktığı ağırlık hala hissedilmektedir. Sömürgecilerin sanayide bıraktıkları boşluğu doldurmak için işgücünün yeniden sağlanması gerekiyordu.  Bu yüzden Cezayir Emekçileri Birliği işçileri teşkilatlandırıp ücretleri ödemeyi üstlenince fabrikalar yeniden kuruldu ve çalışmaya başladı.

Cezayir’in dün de bu günde karşı karşıya kaldığı en büyük problem işsizliktir.  Aktif nüfusun 1/4’ü işsizdir.  Bu sebeple ülke hızla kalkınma çabası  içindedir.

Cezayir’in tarihçesi:

Ülkede ilk çağda Berberi uygarlıklarının var olduğu bilinmektedir. M.Ö. II. yy’da Fenikeliler, daha sonra Kartacalılar, Romalılar ve Araplar bölgeye yerleştiler. Arap, mezhep kavgalarının  sebep olduğu  siyasi çekişmeler  sonucu ülkede  bir birlik sağlayamadılar.  XVI, yy. başlarında İspanyollar kıyılara kadar geldiler. Bunun üzerine Cezayirliler Osmanlılardan yardım istemek zorunda kaldılar. 1516’da Barbaros Hayrettin Paşa Cezayir’i Osmanlı topraklarına kattı.  Cezayir 300 yıl boyunca Akdeniz korsanlarının merkezi oldu.  1830’da Fransa ülkeyi işgale başladı. XIX. yy’da ülke Fransa’nın tayin ettiği bir genel vali aracılığıyla yönetiliyordu. XIX yy’ın başlarında ülkede bağımsızlık hareketleri başladı. 1945’te bu hareketler silahlı çatışma halini aldı. 1957’deki  Cezayir savaşında Fransız ordusunun sivil halka karşı giriştiği amansız misilleme dünya kamuoyunda şiddetle kınandı. 1962 Eylül’ünde ise Cezayir bağımsızlığına kavuştu

Yazar: HAKANIM

Görüntüleme: 346 defa

Kategori: Coğrafya, Genel

Yayınlanma Tarihi: 29 Mayıs 2014

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.