Bonnard

Freansız ressamı(Fontenay-aux-Roses,1867-Cannet,1947).

BonnardVannes louis-le-Grand Charlemagne liselerinde okuduktan sonra hukuk öğrenimi gören Pierre Bonnard, stajını yaptığı yıllarda resimle ilgilenmeye başlayarak  julian kaademisi’ne girdi veBouguereau ile Robert Fleury ‘nin öğrencisi oldu Serusier, Maurice Denis, Paul Ranson, Vuillard ve Rousseal’le tanışıp onlarla birlikteNabiler topluluğunu oluşturdu. Japon sanatına tutkunluğunu arkadaşlarınada aşılamaya çalıştı (gerçekten japon sanatında görülen çizim özgürlüğü ve gerçek dışılık, bonnard’ın üslübünü derinden etkilemiş,sanatçı herzaman olağınüstü ve şiirsel görünümleri, açık ve parlak renkler yeğlemiştir. 1891 de bağımsız sanatçılar Salonun’da düüzenlenen sergilere katılmaya baqşladı. ilk dönemini oluşturan bu yıllarda, aşağı yukarı bütünyle süsleme sanatlarına yönelip kumaş ve basılı kağıt örnekleri, süsleme panoları, Lugne Poe için tiyatro dekorları, edebiyat yapıtlarına resimlemeler Jaary  vwe Franc-nohain kukla taslakları yaptı; afişleriyle uluslararsı üne kavuştu ve 18962da Duran-Ruel galerisinde açtığı ilk kiidel sergiyle yeteneğini açıkça kanıtladı.

bu arada Nabiler topluluğundan yavaş yavaş uzaklaşarak,  Degas,Renoir,Cezanne, veToulouse,Lautrec’in sanat anlayışlarını özümseyip, izlenimci anlayışı benimsedi,

Peyzajlarında, nnaturmortlarında, ev içi resimlerinde ara renklerden ve donuk gölge oyunlarından başarılı sonuçlar elde etti.

1907 yılından başlayarak çıktığı çeşitli yolculuklar (özellikle akkdeniz kıyılarından etkilendi) sonucunda uslubunda apacık bir evrim gerçekleşen sanatçı ,bütün resim topluluklarından uzaklaştı. Göz kamaştırıcı renkleri ustalıkla kullanmasıyla ve doğallığıyla, anlatım özgürlüğünün ve içtenliğinin doruk noktasına ulaştı.

1926′ Carnegie  vakfına juri üyesi seçildi ve A.B.D2ne bir yolculuk yaptı. Yaşamının son yıllarını 1940 yılında yerleştiği Cannet2de geçirdi. Herhangi bir resim kuramına ve kabataslak belirlenmiş körü körüne bağlanmaktan kaçınmış olan Bonnard,xx.yy’ın en özgün sanatçılarından biiridir.

Başlıca yapıtları arasında Banyodaki Çıplak,Kırmızı  Gömlek, Yemek Odası Köşesi,  kahvaltı, Genç  Kadın ve Köpek, beyaz eviçi, vb. sayılabilirler.

kaynak; Gelişim Hachette

Yazar: kaRnaK

Görüntüleme: 189 defa

Kategori: Biyografiler, Genel, Genel Kültür

Yayınlanma Tarihi: 06 Temmuz 2013

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.