23 Nisan

23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci (TBMM)Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir.

atas

Atatürk, 23 Nisan 1924’te ’23 Nisan’ gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929’da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir ve 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlanmıştır.

1979’da, yine ilk olarak altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşıdığımız bu millî bayramımıza, ortalama olarak her yıl kırkın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılmaktadır. Dünya’da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir.

Türk milletinin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri işgâl eden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurdumuzda ve yurtdışındaki temsilciliklerimizde, bütün kurumlarımızda, okullarımızda ve her evde çeşitli etkinliklerle kutlanarak millî birliğimizin kenetlenmiş ifadesini temsil etmektedir.

Büyük önder Atatürk’ün düşüncesinde çocuklar, milletin geleceğidir. Onlara duyduğu sarsılmaz güvenin ve büyük sevginin ifadesi olarak, millî bayramımız olan 23 Nisanlar’ı çocuklara armağan etmiştir. Tarihimizin gurur dolu sayfalarının yeni nesillerce öğrenilmesi ve Türk Devleti’nin devamını emanet edeceğimiz yeni Cumhuriyet bekçilerinin bu bilinçle yetişmesi amacıyla 23 Nisanlar, önemli birer vesiledir.

Milletimize ve bütün çocuklara kutlu olsun.

23 nisanın önemi:

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın hikâyesi 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla başlar. Milletvekilleri çok kısa bir sürede belirlenmiş ve Atatürk, meclis açılışı nedeniyle Ankara’ya gelmelerini istemiştir.
19 Mart 1920 tarihinde başlayan milletvekili seçimleri ile Atatürk tarafından bir bildiri yayınlanır. Bu bildiride meclisin neden toplanacağı hakkında bilgilendirme yer alır.
21 Nisan tarihinde yayınlanan ayrı bir bildiri ile meclisin açılış tarihi bildirilir. 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılır. Sürecin çok hızlı ilerlemesi nedeniyle açılışa önceden belirlenen 337 milletvekilinden sadece 115’i katılabilmiştir.
Meclisin açılış tarihi olan 23 Nisan, 1921’de çıkarılan 23 Nisan’ın Milli Bayram Addine Dair Kanun ile, Türkiye’nin ilk ulusal bayramı olur ve ulusal egemenlik bayramı adı ile 1981 yılına kadar devam eder.

Yazar: naz

Görüntüleme: 242 defa

Kategori: Atatürk Köşesi, Genel

Yayınlanma Tarihi: 22 Nisan 2014

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.